3-месечно бебе почина след ваксинация

Вероника Шербанова 03 февруари 2014 в 13:05 29522 15

Бебе почина дни след ваксинация

3-месечно бебе почина в съня си няколко дни след ваксинация. Родителите обвиняват за случилото се лекаря на малкия Павел.

За случая разказа във Facebook майката на починалото момченце – Павлина Стефанова от Стара Загора.

На 15 януари отидохме с мъжа ми и бебето на консултация, защото трябваше да му бият ваксини, разказва Павлина.

„Обясних на лекарката, че детето има сополки и от време на време чувам хрипчета. Тя отговори, че ще го прегледа и ако е необходимо, ваксинацията ще се отложи.

Прослуша му гърдичките и каза, че са чисти. Попита ме дали при кърмене детето се дави от нослето и дали се отблъсква от гърдата ми. Отговорих, че се храни добре. Лекарката обясни, че при някои бебета запушен нос или малко сополки е нормално до 8-ия месец. Доверих й се и бихме ваксините. В едното краче дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит, а в другото – за хронична пневмония“, допълва майката.

На 20 януари бебето ми се влоши. Вечерта имаше хрипове и сополки. Откакто се появи хремата, му поставях в нослето Стеримат – морска вода. Рано сутринта се обадих на лекарката и й обясних, че бебето се влошава. Тя ми отговори да отида на следващия ден, когато има консултация, защото имало много болни, и ме посъветва да продължавам да впръсквам Стеримат, обяснява Павлина.

На следващия ден взех големия си син от училище – той е в първи клас, купихме маски от аптеката и заедно с бебето отидохме в болницата. Разказах всичко на лекарката. Тя отново го прегледа със слушалки и каза, че гърдичките са чисти и не чува никакви хрипове. Този път реши да види и гърлото и каза, че и то е добре. Изписа Виброцил 4 пъти на ден по енда капка във всяка ноздра. Започнах веднага да ги слагам, но нямаше никаква промяна. Бебето започна да яде по-малко, казва още майката.

На 23 януари го изкарах навън, сложих му капки, малко по-късно го нахраних и към 21.30 часа го сложих в кошарката и легнахме всички.

На следващата сутрин мъжа ми ме събуди да оправя детето за училище. Станах и първо погледнах към кошарката. Детето беше с леко отворена устичка, посиняла, и целият беше студен. Повикахме бърза помощ. Дойдоха за секунди и опитаха вкъщи, но казаха, че незабавно трябва да се откара в бърза помощ. Бях в стаята при тях. Бориха се 45 минути, но не успяха да го спасят, разказва Павлина.

След аутопсията ми казаха, че детето е получило оток на мозъка и белия дроб вследствие на хеморагична пневмония, посочи тя.

Павлина решава да се обърне към полицията. Попитах ги какво мога да направя срещу тази лекарка, защото съм сигурна, че вината е нейна. Не трябваше да му бие ваксина, а да му пусне изследвания. От полицията ми отговориха, че няма как да я обвиня, докато не получат експертиза, допълва Павлина.

По случая в Областната дирекция на МВР Стара Загора е образувано досъдебно производство, обясниха за OFFNews от Областната дирекция. В момента тече работа по случая и затова не можем да дадем повече подробности, уточниха оттам.

Разтревожени родители изпратиха протестна нота срещу задължителните ваксини до Народното събрание, президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, омбудсмана Константин Пенчев, Министерството на задрвеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Здравната каса, Държавната агенция за закрила детето, Изпълнителна агенция Медицински одит, Български лекарски съюз и всички политически партии.

"Докога ще си затваряте очите за пострадалите от ваксини деца? А тези, които загубиха живота си „в името на колективния имунитет” и „защото ваксините са безопасни” ще ги върнете ли на родителите им? И ще поемете ли отговорност за тяхната смърт?", се казва в протестната нота.

По думите им задължителното ваксиниране на децата трябва да бъде премахнато, тъй като, както при всеки друг медикамент, ваксините могат да причинят нежелани или алергични реакции.

В повечето европейски страни ваксините са препоръчителни. Нашите деца са по-здрави от ваксинираните, а доста от ваксинираните боледуват по-често, а и боледуват от някои от болестите, срещу които са ваксинирани, пишат още родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!