100 км велоалеи планира София до края на 2015

OFFNews 23 март 2014 в 15:32 5730 3

Общо 100 километра велосипедни алеи ще бъдат открити в София до края на 2015 г., при малко над 30 километра, изградени досега. Това обяви зам.-кметът на столицата по транспорта Любомир Христов пред Фокус.

"На повечето места, където изпълняваме рехабилитации или изграждаме нови улици и булеварди, ще се обособяват трасета за велосипедно движение. Това е в изпълнение на програмата за развитие на веломрежата, и в изпълнение на политиката на Столична община за насърчаване на използване на велосипедния транспорт“, каза той.

В момента Столичната община проключва търг за реконструкцията на парка пред НДК и в рамките на този проект ще бъде създадена велоалея около НДК, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Витоша”. Идеята е новата велоалея по бул. „Витоша”(която всъщност е най-старата, но беше зле изпълнена и на практика нефункционираща – бел. ред.) да бъде свързана с входа на Южен парк, от Южен парк с велоалеята по бул. „Гоце Делчев” и тази на бул. „Цар Борис Трети”. Ново велотрасе се планира и в един участък на ул. „Раковски”. То трябва да се свърже със съществуващата по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Имаме вече изградена такава велоалея и по бул. „България” от миналата година. Поетапно навсякъде, където има възможност да се обособяват трасета за велосипедисти, ще се гарантира в максимална степен тяхната безопасност, добави зам.-кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!