10-годишният Петър смая Божидар Димитров с познания по история (видео)

OFFNews 24 април 2014 в 13:26 32805 17

Десетгодишният Петър от Пазарджик показа невероятни исторически познания и дори успя да впечатли директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров с начетеността си.

Момчето обясни, че още от предучилищна възраст се интересувало от история и знаело кои са личности като Хитлер и Сталин, а сега има твърда позиция по спорни въпроси като годината на основаване на българската държава. Според Пепи прабългарите не бива да бъдат наричани „пра“, защото „ние сме един народ, който се е образувал от смесицата на българи, траки и славяни. Не сме еволюирали, не сме друг вид хора“. Проф. Димитров обясни, че разсъжденията на момчето са напълно правилни, като добави, че във всички исторически извори нашите предци сами са се наричали „българи“.

Десетгодишното момче има и своя позиция за референдума в Крим: „И Севастопол, и Крим си имат герб и те имат пълното право да изберат дали да са част от Руската федерация или от Украйна“, обясни детето в ефира на TV7.

Пепи коментира и че според него българската позиция за случващото се в Украйна е морално правилна, защото ние сме насочени към европейското пространство, но най-правилната позиция винаги е неутралитетът.

Детето заяви, че няма намерение да става професор по история, а иска един ден да е министър-председател на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!