Шефът на пехотата в НАТО у нас, за да обсъди участието ни в мисии зад граница

OFFNews 16 април 2014 в 19:16 6512 2

Генерал-лейтенант Ходжис и командира на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Нейко Ненов

Снимка Министерство на отбраната

Генерал-лейтенант Ходжис беше посрещнат от командира на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Нейко Ненов.

Командващият на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир, Турция, генерал-лейтенант Фредерик Ходжис пристигна на двудневно работно посещение в България, съобщиха от Министерството на отбраната.

Според информацията от министерството генералът е у нас свързана с повишаването на ефективността и оперативната съвместимост на Сухопътните войски на всички държави на Алианса и обсъждане на оптимизирането на ресурсите за подготовка.

Генерал-лейтенант Ходжис беше посрещнат от командира на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Нейко Ненов, след което се срещна и с командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов.

По време на разговорите е обсъдено участието на български военни зад граница, както и участието ни в международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа” след 2014 г.

По-късно през деня беше проведена среща и между началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и генерал-лейтенант Фредерик Ходжис. На срещата е обсъдено е и сътрудничеството между Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир и българските Въоръжени сили.

Посещението на генерал-лейтенант Фредерик Ходжис ще продължи в гарнизон Карлово, където командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков ще изнесе брифинг за задачите и функциите на формированието.

Ген. Ходжис ще наблюдава и демонстрация на способности от формирования на бригадата в учебния център „Анево”.

Днес стана ясно още, че по искане на българската страна САЩ ще предоставят 10 автомобила Textron Guardian, които ще бъдат доставени за нуждите на българския военен контингент в Афганистан през втората половина на 2014 г. Дарението включва девет войскови машини Guardian и една линейка на обща стойност 25.6 милиона щатски долара.

България в момента разполага със седем автомобила Guardian, закупени през 2009 г. - шест в Афганистан и един в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово за подготовка на българските военни контингенти. Обслужването и поддръжката на дарените машини ще се извършва от български специалисти, без да е необходим допълнителен финансов ресурс от бюджета на Министерството на отбраната.

С решение на Министерския съвет от 20 ноември 2013 г. България потвърди участието си с до 110 военнослужещи в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан “Решителна подкрепа”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови