Шест години по-късно: Делото за фалшивия подпис на Борисов влиза съда

OFFNews 09 март 2014 в 12:41 3548 0

След 6 години разследване прокуратурата най-сетне е внесла в съда обвинителен акт по т. нар. дело за фалшив подпис на експремиера и бивш кмет на София Бойко Борисов.

Това съобщава в "Сега", като се позовава на Софийската районна прокуратура.

Обвиняеми по него са Петър Драшков, брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, Ивелина Трифонова и Даниела Малинова, бивша деловодителка от районния съд. И на тримата са повдигнати обвинения за измама в особено големи размери. Ако бъдат осъдени, Наказателният кодекс предвижда затвор от 3 до 10 години, както и възможност за конфискация на 1/2 от имуществото им.

Делото, станало известно и като аферата "Златното пате", започна през 2008 г., след като тогавашният кмет Борисов сигнализира в прокуратурата, че чрез фалшив негов подпис незаконно е придобит терен от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище", където общината построи детска градина със същото име. Купувач бе фирмата на Петър Драшков "Сида С" за скромната сума от 973 хил. лв. Впоследствие същият терен бе ипотекиран срещу 10 млн. лв., а след това продаден на друга фирма - "Симеон 2", която пък е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Борисов пък твърдеше, че платените за имота 973 хил. лв. никога не са влизали в общинската каса. През 2010 г. той все пак откри новата детска градина, построена на въпросния терен.

Делото, което се състои от 25 тома, все още не е насрочено. Очаква се първото заседание по него да е към средата на май. Засега не е ясно какво е написала прокуратурата в обвинителния си акт. Според твърденията на Драшков, който бе арестуван заради аферата и след това освободен, той самият е бил измамен от Трифонова, която се представила за служител на общината под чуждо име. Тя му поискала парите, платени за имота, плюс 3 млн. евро за подкупи. Впоследствие дамата му дала документ с фалшивия подпис на Борисов.

Заради аферата Драшков прекара около седмица в ареста. Той бе задържан на границата при опит да пътува за Германия. И районният, и градският съд обаче решиха, че срещу него няма достатъчно доказателства и той бе освободен. В момента Драшков е без мярка за неотклонение.

Самото разследване за имота в "Стрелбище" претърпя множество обрати - разследващият екип се смени няколко пъти. Бяха изготвени и две графологични експертизи на подписа на Борисов. Самият той бе разпитан. Не ясно дали ще бъде разпитван и в хода на делото. Междувременно нотариусът, изповядал сделката - Емануил Каракашев, бе осъден заради изготвяне на неверен нотариален акт.

След като започна разследването по това дело, прокуратурата разкри общо около 100 документа с фалшивия подпис на Борисов, чрез който са придобити общински имоти. Не е ясно на какъв етап са разследванията по тях. Преди години прокурори, работещи по тези разследвания, заявяваха, че са открити пет имотни сделки с фалшив подпис на бившия кмет на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови