Шафнерът на влака София-Кардам: Аз съм кондуктор, не спасител

OFFNews 02 март 2015 в 11:58 11187 6

Снимка Нова телевизия

Нямам вина, за да се чувствам виновен. Убиец е вагонът, не аз. Това заяви шафнерът на изгорелия вагон на влака София – Кардам седем години след трагедията, при която загинаха 9 души.

Не съм предизвиквал пожар, не съм натискал никого да остава вътре. Не съм запречвал врати. Каквото съм могъл, съм го направил. Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Това е положението, обяви Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Шафнерът на изгорелия вагон беше обвинен в престъпно бездействие, довело до смъртта на 9 души. Според обвинението Георги Георгиев не е спрял навреме влака и не е предупредил пътниците навреме за пожара, използвал е негоден пожарогасител и е действал хаотично.

Първоначално Георгиев беше осъден на 12 години затвор, но на последна инстанция съдът отмени присъдата и му наложи наказание от 3 години условно.

В момента той работи като шафнер на спален вагон.

Аз съм извикал. Направил съм всичко, за да съобщя, че има бедствие. Цялата работа е заради един багаж, заради едни чанти. Добруджанецът си обича чантите. Връщаха се да си вземат багажа. Това е. Нищо не могат да ми направят, без да съм извършил нарушение, казва Георги Георгиев.

„Какво да кажа на родителите? Да кажа: "Извинете, аз убих Вашето дете!" Така ли да им кажа? Аз убил ли съм тяхното дете? Не съм убивал никого“, подчерта Георгиев.

Близките на жертвите обаче са категорични, че е било възможно пожарът да бъде потушен още в самото начало.

„Този човек не го смятам за мъж. Пожарът е можел да бъде потушен още в самото начало. Кондукторът е можел просто да затвори вратата. БДЖ не са оценили риска", обяснява бащата на една от жертвите.

Майката на 20-годишната Валерия Желева, която е сред загиналите при инцидента, написа във Фейсбук: „Искам само да припомня, че доста след трагедията шафнерът се криеше. Когато все пак се показа и му беше зададен въпроса защо се е крил, отговори: страхувах се от линч на близките. В тази връзка да попитам кога е бил искрен, тогава или сега, когато нагло заявява "аз не съм спасител, аз съм кондуктор". Припомням, че на всеки на подобна длъжност, има зачислен пожарогасител и азбестово одеяло и най елементарното правило в случай на пожар е, че първо се евакуира, а после се гаси! И последно, драги ми, господине, ракията със салатката с прясно зеле, не е била консумирана, нито от дъщеря ми, нито от останалите жертви!“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови