Честваме 137-та годишнина от Освобождението на България

ОFFNews 03 март 2015 в 10:15 4671 0

Честваме националния празник на България – Ден на Освобождението от османско иго. Тържествата в цялата страната ще продължат през целия ден. Навсякъде в България с тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме. На паметници на загиналите за свободата ще бъдат поднесени венци и цветя.

В тържественото отбелязване на националния празник ще участват и военнослужещи от Българската армия.

Честванията за Националния празник на връх Шипка ще започнат от 11.30 часа. На площада под върха ще се състои тържественото отбелязване на 137-та годишнина от Освобождението на България от османско робство. След това ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на Свободата в памет на загиналите за освобождението на България. 

В София от 11.00 часа ще започне церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата. Президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец и ще участва в церемонията.

Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод националния празник, които ще започнат в 10.00 часа след светата Литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски".

За шеста поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на Освобождението на България с Ден на отворени врати и специална изложба - "Трети март – три войни – три съдби".

От 18.30 часа на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България.

От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

В Казанлък в ритуала за издигане на националния флаг на България ще участват представителни подразделения и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. По-късно военнослужещи от бригадата ще поднесат венци и цветя в памет на освободителите пред паметника на Свободата на връх Шипка.

Представителни подразделения от военно формирование 34 750 – Карлово ще засвидетелстват своята признателност към загиналите за Освобождението на България с ритуал по полагане на венци, който ще започне в 11.30 ч. пред бюст-паметника на генерал Столетов в село Столетово, община Карлово.

В Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада от Сухопътните войски ще участват в тържествената проверка (заря).

В Русе ще бъде открита възстановената къща-музей "Баба Тонка". Тя ще бъде отново отворена за посетители след затварянето й през 1992 г., съобщават от Община Русе. Празнично слово ще произнесат директорът на Регионалния исторически музей доц. д-р Николай Ненов и кметът на града Пламен Стоилов. Русенският митрополит Наум ще извърши празничния водосвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови