Червен код за снеговалежи е обявен на 6 март в Смолян и Кърджали

OFFNews 05 март 2015 в 16:35 2144 0

Червен код за снеговалежи е обявен на 6 март за Смолян и Кърджали, съобщават от НИМХ.

В двете области се очакват обилни снеговалежи до 70 л/кв.м. Ще се образува нова снежна покривка около и над 30 см. Ще бъде и ветровито, с умерен до силен вятър. Ще има условия за виелици и навявания.

В областите Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Хасковска e обявен оранжев код отново заради обилни снеговалежи. 

В Хасково валежите, които ще достигат до 70 л./кв.м., ще бъдат придружени и от силен вятър. В останалите три области се очакват валежи от дъжд и сняг до 30-40 л/кв.м. в равнинната част и до 60 л/кв.м. в планината.

В 12 области е обявен жълд код, заради интензивни снеговалежи. Това са: Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска. На тези места се очакват снеговалежи с образуване на снежна покривка. Сумарни количества 20-30 л/кв.м.

В 10 области в страната пък е обявен жълт код, заради валежи от дъжд и сняг. Това са: Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Силистренска, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска. В тези области се очакват значителни валежи, като до вечерта дъждът ще премине в сняг. Очаквани количества са 25-35 л/кв.м. Ще бъде ветровито, с умерен до силен североизточен вятър.

Минималните температури на 6 март ще са между -1° и -4°. През деня постепенно дъждът ще премине в сняг, като най-късно това ще стане в Източна България. 

Максималните температури в страната ще бъдат между 0° и 3° в северозападните райони и между 7° и 9° по крайбрежието на морето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови