"Църквата всява паника и фобии със становището си за бежанците"

OFFNews 28 септември 2015 в 20:00 4083 23

проф. Калин Янакиев

"Това становище на Светия синод, наред с всички общи и сравнително благи приказки, е пълно с всяване на паника и фобии".

Това заяви пред бТВ философът проф. Калин Янакиев по повод позицията на Светия синод, в която БПЦ призовава страната ни да не приема повече бежанци.

Янакиев обясни, че не е църковна позиция предложението на БПЦ страната ни да помага на тези, които вече са в страната, но да отказва помощ на тези, който още не се дошли.

Той определи становището като "маловерие от страна на църквата". 

Според него християнството учи да се вършат добри дела и да се помага на хората в нужда, а това липсва в изказването на Светия синод.

"Самата църква си признава, че ще дойдат тук някакви мюсюлмани, ще ни залеят, ще ни завладеят. А не можем ли ние тях да ги обърнем, а не можем ли ние тях да ги интегрираме? С такъв висш клир сигурно не можем. Работата на църквата е да ни вдъхва решимост", заяви той.

Янакиев твърди, че позицията на Синода очевидно е написана от пловдивския митрополит Николай:

"Аз знам, че е така, защото познавам неговия стил. Четох наскоро едно негово интервю във в. "Стандарт", в което повечето изречения ги имаше буквално. Очевидно Светият синод отново е послушал този наш митрополит, който непрекъснато се намесва в политиката"

"Има два типа говорене по отношение на бежанците. Едното е крайнолявото - Европа е натрупала огромно богатство и бежанците се приемат едва ли не като наказващи Европа за това богатство, сякаш то е кражба и не е произведено от европейците. Другото говорене е фашизоидното - Европа не трябва да допуска бежанците, те са чужденци, те са араби и ние трябва да запазим Европа за европейците, следователно мислят Европа расистки", обясни Янакиев.

Той коментира и тезата, че бежанците са джихадисти и ислямисти, като подчерта, че "едва ли е възможно 800 000 души да са ислямисти, джихадисти и да идват в Европа, за да създават клетки". Проф. Янакиев обясни, че в това отношение не трябва да се подценява работата на европейските специални служби.

"Нека малко да разсъждаваме логично- ако те бяха ислямисти, те щяха да отидат при Ислямска държава и да се бият срещу Асад, а не да идват в Европа. Ако бяха ислямисти от Ислямска държава, те щяха да си седят там и да се бият с Асад", обясни Янакиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!