Хлебарите изтеглят българския хляб от веригите

OFFNews 15 април 2014 в 08:52 18369 26

Хлебарите бойкотират веригите.

След като част от собствениците на български фурни обявиха, че няма да продават козунаците си в супермаркети, сега заплашват да спрат и доставките на хляб за веригите.

Причина за оплакванията на бранша за пореден път е извиването на ръце от страна на хипермаркетите, които принуждават доставчиците да предлагат продукцията си с изключително големи отстъпки.

Сивата икономика расте, а държавата не прави нищо. В същото време заради липсващи нормативни рамки цената на всеки продукт в търговските вериги не е защитена, обяви в интервю пред Нова телевизия Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Веригите не изглеждат особено притеснени от заплахата на хлебопроизводителите и обясниха, че ако един търговец ги бойкотира, то винаги има алтернатива да бъде заместен с друг.

„Този процес в икономиката е известен като съзидателно рушене, което означава, че неконкурентно способните бизнеси и производители биват изхвърлени от пазара", каза пред Нова телевизия Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват веригите.

На пазар оцеляват тези, които предлагат високо качество на добри цени", уточни той. 

В парламента днес на първо четене ще се обсъждат и гласуват промени в Закона за защита на конкуренцията, с които веригите ще бъдат по-строго контролирани относно отношенията им с доставчиците.

На хипермаркетите ще бъда забранена да събират такси за рожден ден например и ще бъдат задължени да регистрират в КЗК типови договори с доставчиците.

От сдружението за модерна търговия заплашиха, че тези мерки ще доведат да поскъпване на продуктите във веригите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!