Уволниха шефа на парк "Странджа"

Милен Енчев 22 януари 2014 в 12:43 11208 6

Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара
Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара

Седмица след като последна инстанция на Върховния административен съд остави в сила скандалния общ устройствен план на Община Царево, директорът на парк "Странджа" инж. Стефан  Златаров беше уволнен от Изпълнителната агенция по горите.

Той е подписал заповед за прекратяване на договора по взаимно съгласие.

"Другият вариант, който ми предложиха, ме представяше по-черен от дявола", каза Златаров - става дума за дисциплинарно уволнение поради липса на управленски качества.

Устройственият план на Царево, който бе окончателно "бетониран" в съда миналата седмица, предвижда ново строителство на хотели и вилни селища със 75 000 легла по крайбрежието от Царево до границата с Турция на площ хиляди декари и в рамките на парк "Странджа".

Стефан Златаров, който не беше политическо назначение и оглавяваше парка от основаването му през 1995 г., е противник на застрояването на брега. Той се противопоставяше както на устройствения план, така и на незаконния строеж "Златна перла" до село Варвара, впоследствие разрушен. Това му спечели врагове сред управляващите - в началото на 2009-а , когато на власт отново бяха БСП и ДПС, Златаров и директорите на други два природни парка бяха нарочени за уволнение със същите мотиви - липса на управленски качества. Новината за готвеното уволнение предизвика серия протести и тогавашният шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков се отказа да ги маха.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови