Томалевски: Министри от пет правителства са се облагодетелствали от КТБ

OFFNews 04 ноември 2014 в 14:18 3010 3

Значителен брой от членовете на последните пет правителства, членове на висшите ръководства на партии и високопоставени служители в президентството са в списъка на хората, облагодетелствали се от КТБ чрез депозити и кредити с преференциални условия. Това обяви лидерът на партия "Другата България" Божидар Томалевски на пресконференция на вложителите в Корпоративна търговска банка.

Според Томалевски, който уточни, че няма влог в банката, но роднините му имали, включи в списъка с облагодетелствалите се и 152-ма депутати от предишното 42-ро Народно събрание и 121 от сегашното 43-то НС.

Той обяви още, че ще ангажира целия ресурс на партията "Другата България" в помощ на вложителите. Ще бъде заведена колективни жалби на вложителите в Страсбург и Люксембург. Преговаряло се и с международната фирма CCI, която се занимава с финансово разузнаване и киберсигурност, която може да бъде ангажирана от вложителите за проследяване на движението на паричните потоци на поставената под особен надзор КТБ.

CCI (Corporate Commercial Intelligence AG) е представлявана от адв. Александър Пелев, който също присъства на пресконференцията. Той заяви, че за компанията работели бивши служители на ФБР и Мосад. Пелев не уточни как точно компанията ще проведе разследване, ако не получи достъп до кредитните досиета от българските власти, не каза също от кога представлява компанията в България и в какво точно се състои работата му.

Вложителите, обединени в групата КТБalive, подготвят и серия от протести. Утре от 12 ч. те ще излязат на протест с бидони пред сградата на Народното събрание. Протестни акции щяло да има и "пред домовете и офисите на известни крадци, облагодетелствали се от активите на КТБ", заяви Томалевски, отказвайки да уточни кои са тези хора. Той не обясни защо протестът утре ще бъде с бидони.

Според Томалевски засегнатите от затварянето на банката с мажоритарен собственик Цветан Василев били 1.1 млн. души. Вложителите настояват за незабавно изплащане на блокираните средства, за оздравяване или одържавяване на банката и за съд и затвор за виновните за кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!