Таксите за детските градини и ясли вече могат да се плащат на ПОС терминали

Владислава Тричкова 05 май 2015 в 13:30 3334 1

"От този месец таксите на детските градини и ясли ще могат да се плащат на ПОС терминал." Това каза заместник-кметът на Столична община по направление "Финанси и стопанска дейност" Дончо Барбалов по време на пресконференция днес. 

По думите му вече 21 детски градини и ясли в София имат ПОС терминали. Това ще улесни родителите на над 7000 деца. 

„Ще следим какво е използването на новата услуга през следващите месеци и ако то отговаря на нашите очаквания, имаме готовност да започнем разработка на приложение за онлайн заплащане на задълженията към детските градини, което ще касае по-голям брой деца и родители", допълни Барбалов. 

Заместник-кметът представи и изпълнението на бюджета на общината към месец април.

През февруари месец СОС одобри бюджета на Столична община за 2015 г. 

Към 30 април реално изплатените дейности са на стойност 123 млн. лв., като 89 млн. лв. от тях са по оперативни програми. Барбалов е доволен и от ранното стартиране на ремонтите тази година. "Обикновено първите месеци са по-бавни откъм строителство. Тази година благодарение на добрата работа на колегите успяхме по-отрано да стартираме и вече имаме един добър резултат - 123 млн. лв. са разплатени към бизнеса, което се превръща в заплати на хора, които работят по обектите." 

Все повече хора се възползват и от онлайн системата за плащане на местни данъци и такси. За първото четиримесечие чрез тази система са събрани 1,6 млн. лв. 

Заместник кметът съобщи, че собствените приходи на общината до месец април са в размер на 228,4 млн. лв., което са 43% от годишния план. 

Само за 30 април приходът на Столична община е над 11 млн. лв. от платени местни данъци и такси, обясни Барбалов. 

Той подчерта, че събирателността е от изключително значение за добрите приходи. До последният ден на март са изпратени общо 1386 напомнителни писма и 1089 актове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!