Съдът оправда Асен Генов за боядисването на партизанския паметник

ОFFNews 31 октомври 2014 в 12:00 5464 16

На 7 ноември 2013 г. партизанският паметник пред централата на БСП на
На 7 ноември 2013 г. партизанският паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20 осъмна боядисан.

Софийският районен съд (СРС) оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска за боядисания партизански паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20.

Според съдия Мирослава Тодорова изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение. Освен това няма пряко доказателство, че именно Генов и Сърбинска са изрисували конструкцията.

Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда в 15 дневен срок пред Софийския градски съд.

Асен Генов и Цветелина Сърбинска по време на делото. Снимка: Николай Кобляков.

Пред съда Генов и Сърбинска заявиха, че поемат политическата отговорност за извършеното, защото, по думите им, това е било акт на протест срещу политическия елит.

Адвокатите им представиха доказателства, според които паметникът е безстопанствен и незаконен. Сред тях са писма от Министерството на културата и Столична община и др., според които не може да се намери собственикът на обекта и е спорно дали той е с културна стойност.

Прокуратурата обвини Генов и Сърбинска в хулиганство, предлагайки на съда да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъдат наложени глоби по чл. 78А от Наказателния кодекс.

Адвокатът на Генов Иво Беров, подчерта, че в предложението на прокуратурата за налагане на глоби са цитирани показания на трима полицаи, според които те забелязали "шест лица с тъмни дрехи, шапки и качулки и същите стояли пред този паметник". Според юриста това показва, че вината на подсъдимите не е доказана, дори и съдът да приеме, че акцията представлява хулиганство, а не политически акт.

Защитникът на Сърбинска Атанас Атанасов от Реформаторския блок, пък посочи, че "неуважение към обществото е, че днес продължават да съществуват символи на комунистическия режим, а не обратното". По думите му в случая става въпрос за политически протест и съдът би се злепоставил, ако обяви Генов и Сърбинска за виновни

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!