Съдът не регистрира партията на скинарите и ултрасите

OFFNews 08 май 2014 в 12:10 15839 14

Националистическа партия на България

Снимка Hooligans.bg

В дясно на снимката е Николай Йовев-Горския, едно от лицата на партията.

Софийският градски съд не е регистрирал Националистическа партия на България (НПБ), тъй като учредителите на формацията сами са изтеглили документите си. Това съобщава Българският хелзинкски комитет (БХК), който внесе в съда юридическо становище срещу регистрацията.

В публикация на сайта на БХК се казва, че Софийски градски съд е забавил разглеждането на делото, тъй като учредителите не са внесли всички необходими документи. В крайна сметка, те сами са изтеглили документите си, с молба съдът да прекрати производството.

Понастоящем представители на нерегистрираната партия са част от коалиция „Националистически партии на България“, официално формирана от партиите „Свобода“ на Павел Чернев и „Либертас България“ на Христо Атанасов. Представляващ коалицията е Симеон Костадинов, който бе и член на управителния орган на нерегистрираната партия, а Николай Йовев – Горския е независим кандидат за евродепутат.

Учредяването на партията бе обявено на пресконференция на 9 ноември 2013 г. в София – дата, на която се чества годишнината от историческия антисемитски хитлеристки погром, известен като „Кристалната нощ”, извършен през 1938 г. Сред учредителите на ултранационалистическата и популистка партия, носеща неототалитарна идеология, са екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа „Кръв и чест”, неформални групи на лица, идентифицирани от журналисти като скинхедс („бръснати глави”) и крайни футболни привърженици („ултраси”), с паравоенни по семантика названия като „Национална Съпротива“ и „Офанзива“.

Николай Йовев-Горския

Пред медиите от новоучредената партия оповестиха, че целят „хомогенно и чисто национално общество”, „държава, защитаваща само българските национални интереси”, „разправа веднъж завинаги с всички врагове на Родината в лицето на партиите от статуквото, икономическата олигархия и чуждата резидентура“, „прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни, и държи в състояние на страх българското население“, ограничаване на свободното сдружаване на гражданите в лицето на правозащитни организации и вероизповедания, установяване на православието като официална религия на държавата и др.

На регистрацията на партията още през ноември миналата година се противопостави група от 112 общественици, които призоваха главния прокурор Сотир Цацаров прокуратурата да застъпи пред съда отрицателно становище за регистрацията на партията. Сигналът на 112-те бе иницииран и юридически издържан от правната програма на Българския хелзинкски комитет. В отговор на този призив прокуратурата действително внесе в съда отрицателно становище за регистрацията на партията.

На 24 април ЦИК заличи регистрацията за евровота на един от членовете на Националистическа партия на България -Николай Йовев. Той бе издигнат като независим кандидат, защото партията му е нерегистрирана. Името на Йовев нашуя, след като прекара 18 месеца в ареста. Той бе обвинен за извършването на бомбения атентат пред офиса на "Евророма" в Сандански, при който загина човек.  

Името на Горския се свързва и с ултрас фракцията в агитката на футболен клуб Пирин, която носи нееднозначното име "Пирин SS".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!