Съдът в Страсбург: България е нарушила забраната за изтезание

OFFNews 08 октомври 2015 в 15:10 4492 1

България е нарушила забраната за изтезание, която е заложена в Европейската конвенция за правата на човека. Полицаи проявили изключителна жестокост към заловения за грабежа на 1,8 млн. лева от старозагорска фирма Милен Стойков.

Това установи Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в рамките на делото на Стойков срещу страната ни. 

Стойков в момента излежава присъда в затвора в Стара Загора. Той беше един от тримата задържани за грабеж на стойност 1,8 млн. лв. от старозагорската фирма „Пещострой“. Дни след обира Стойков е задържан в дома си в Казанлък, качен на кола и по негови думи изкаран от града в посока към планината.

Според неговата версия там в снега му е нанесен побой, горен е с автомобилната запалка и е забиван върха на нож под ноктите му с цел да се изтръгне от него информация за това къде са укрити парите. Той няколко пъти губил съзнание, но всеки път бил свестяван от полицаите, за да продължи изтезанието.

Съдебномедицинско удостоверение, издадено на следващия ден, установява, че Стойков има синини, ожулвания и наранявания по различни части на тялото си.

През май 2010 г. е осъден на 16 години и 6 месеца затвор.Според съда той не е бил принуждаван да прави самопризнания и доброволно е посочил къде са укрити парите.

Стойков подава жалба до главния прокурор и вътрешното министерство, в която се оплаква, че е бил малтретиран, но окръжната прокуратура отказала да образува досъдебно производство срещу полицаите, който бил потвърден от апелативната прокуратура.

В решението си Съдът в Страсбург отбелязва, че всички действия на прокуратурата след оплакването на Стойков са били насочени към това да се установи бил ли е той принуждаван да прави самопризнания, но не и към това да се установи упражнявано ли е над него насилие.

Съдът отчита, че макар да не може да провери достоверността на описаното от Стойков за начина, по който е малтретиран, информацията за нараняванията му от съдебномедицинското удостоверение съвпада с описаното от него, в това число кръвни съсиреци под ноктите му.

Тезата на правителството, че срещу Стойков е било упражнено насилие единствено по време на ареста в леглото му, тъй като извършеното от него деяние е включвало насилие и е било преценено, че това поставя на риск участващите в операцията полицаи, е отхвърлен от Съда като предпоставка за освобождаване от отговорност на държавата.

Съдът в Страсбург изрично подчертава, че забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение или наказание, е абсолютна и въпросът за действията на жертвата е неотносим. Още повече – самото правителство не е твърдяло, че Стойков се е съпротивлявал на ареста или че се е опитал да избяга.

Именно това са причините, поради който съдът приема, че отношението към Стойков се квалифицира като изтезание.

Съдът отбелязва още, че когато едно лице се оплаква на властите от сериозно малтретиране и нарушение на тази норма, от трябва да се направи ефективно разследване, което да доведе до идентифициране и наказване на виновниците.

Макар в материалите по разследването си прокуратурата и националното правителство, да твърдят, че е бил разпитван свидетел на ареста, в нито един момент идентичността на този свидетел не е уточнена. Според съда в Страсбург това е определящо за адекватността на разследването, тъй като прокуратурата се е осланяла единствено на тези показания, за да отхвърли жалбата на пострадалия.

Освен това прокуратурата не е изследвала и въпроса съпротивлявал ли се е Стойков при ареста или опитвал ли е да бяга, за да бъде оценена законността и пропорционалността на поведението на полицаите при ареста му. Затова Съдът по правата на човека приема изводите на прокуратурата като лишени от достатъчно основания.

Според Съда в Страсбург прокуратурата е изследвала в дълбочина единствено евентуално малтретиране на Стойков по време на ареста и пренебрегнала твърденията му, че малтретирането се е случило след това. Не е било обърнато внимание и на данните от съдебномедицинското удостоверение за кръвта под ноктите, информацията от самия Стойков, както и свидетелските показания на съпругата му. 

„Това е поредно произнасяне на Съда в Страсбург за полицейско насилие срещу България. И нещо повече – тук Съдът установява, че е извършено изтезание. Това налага образуване на досъдебно производство, бързо и ефективно разследване по случая и предаване на извършителите на съд“, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

Съдът е отсъдил в негова полза, но не е присъдил обезщетения или разноски по това дело. Причината е, че Стойков се е представлявал сам и искането му за имуществени санкции в размер на заплатите, които би бил получил, ако не бе в затвора е било отхвърлено, защото няма общо с нарушението на забраната за изтезание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови