Събират по 5 лева за хавлия на плажа

OFFNews 19 юли 2015 в 11:58 38651 27

Посетителите на Северния плаж в Приморско ще бъдат неприятно изненадани, ако решат да разпънат хавлията си между чадърите и шезлонгите. Дори да сте отишли там по залез - слънце, ще ви поискат 5 лв. за хавлията и няма смисъл да обяснявате, че не ползвате нито чадър, нито шезлонг. Ако искате да останете на въпросното място, трябва да платите, пише вестник "Преса". 

На Южния плаж картината е малко по-различна - там чадър с два шезлонга струва 18 лв. на първа линия. Цената трябва да бъде платена дори ако сте сами. На втора линия тарифата е 12 лв., като сянката върви с един шезлонг.
Въпреки че хората са малко, за свободно плажуващите е отредено скромно място, оплакаха се недоволни граждани. Свободната зона е в дъното на пясъчната ивица, където дори не можеш да видиш морето.

Това не са изолирани случаи. В Несебър избухна спор между хотелиери и концесионери заради високите такси на чадърите - до 30 лв. Хотелиери се оплакаха също, че в свободните зони са разположени атракциони, които пречат на хората да си разпънат плажните кърпи.

На 30 юни Върховната административна прокуратура разпореди проверка на плажните ивици по Черноморието. Причината бяха сигналите, че на много места концесионери заемат цялата площ на морските плажове и така те се превръщат изцяло в платени. Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно, безплатно ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие най-малко 50 на сто от площта на всеки плаж трябва да бъде предназначена за свободно ползване. Срокът, даден на министерството за проверки и изготвяне на доклад, е 20 юли.

„Проверките се правят на всички концесионери и наематели и ще бъдат обобщени в предвидения срок“, коментираха вчера от регионалното министерство. На сайта на МРРБ има имейл адрес, на който може да се подават сигнали от граждани за нередности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!