Счетоводителка от „кадровата банка на Сараите“ покрила източването на КТБ (обновена)

OFFNews 28 ноември 2014 в 08:33 6912 11

Атанас Атанасов

Счетоводителка от „кадровата банка на Сараите“ е ръководила финансовото разузнаване в ДАНС в периода, в който КТБ е била източвана. Това става ясно от разследване на bTV.

Според Атанас Атанасов от Реформаторския блок, става въпрос за "една калинка от далечна Добруджа, попаднала тук, защото има способности, които не са свързани със счетоводни познания". Според Атанасов в случая източването на КТБ не е проспано, а прикрито.

Той обясни, че финансовото разузнаване има "солиден инструментариум" какъвто е законът за мерките срещу прането на пари.

Според него всеки трансфер на пари над 30 хил. лв. се изпраща автоматично от банките в ДАНС. 

Полина Кавръкова е назначена на работа в ДАНС през 2011 година и напуснала поста на 30 май 2014 година - две седмици преди КТБ да бъде ударена. Тя не е имала стаж във финансовото разузнаване и преди да започне работа в ДАНС е била съсобственик на частна счетоводна фирма. В момента тя е назначена в Комисията по финансов надзор. 

Според Атанас Атанасов тя е назначена в КФН нарочно, за да "може да бъде полезна на приятелите си". 

"Не съм оптимист за търсенето на отговорност за този грабеж, защото институциите, които трябва да го предотвратят, са замесени в него. Трябва да бъдат осветени тези схеми. Прокуратурата беше забъркана в скандала с КТБ, а тя е органът който по закон има право да образува и търси наказателна отговорност", коментира Атанасов.

Той обясни, че в последните години ДАНС е чадър за обръчите от фирми на Сараите.

Отговорът на Полина Кавръкова

В петък следобед самата Кавръкова изпрати опровержение до медиите. Публикуваме го без редакторска намеса:

„Уважаеми дами и господа,

По повод изнесената информация в сутрешния блок на БТВ от 28.11.14г., заявявам категорично, че освен моите имена, които бяха вярно представени, останалата информация е категорично невярна, непълна и набеждаваща, с манипулативни внушения и неистини.

Считам, че е редно да ми бъде дадено право на отговор относно сложените ми „етикети” от журналиста Г-н Стоян Георгиев и от госта в БТВ – Г-н Атанас Атанасов. Същите не познават нито мен, нито работата ми и направиха квалификации, които уронват престижа, професионалната квалификация и достойнството ми.

1. Относно образователния ми ценз считам, че е редно да се вземе предвид, че имам две завършени висши образования – през 1996г. в Икономически Университет Варна – магистър по „Счетоводство и контрол” с положен държавен изпит с отличен 6 и през 2011г.- магистър по „Право” в СУ ”Черноризец Храбър” – гр.Варна, а към момента ми предстои защита на дисертационен труд на тема „Изпиране на пари в небанковия сектор- механизми, диагностика, превантивни мерки”, след което ще придобия научна степен „Доктор”;

2. Относно професионалния ми опит е редно да бяха проверили, че към момента притежавам 19 години професионален трудов стаж, по време на който съм работила в одиторско предприятие, в счетоводна кантора, била съм синдик на над 12 предприятия, неосъждана съм и срещу мен никога не са се водили както разследвания, така и не съм била страна по наказателни дела от частен и от общ характер;

3. Относно работата ми в ДАНС : беше оповестено и внушено, че съм назначена като директор на Финансово разузнаване без да са налице основанията за това, което категорично не отговаря на истината, а именно фактическата обстановка е следната - назначена съм на 17.02.2011г. като началник на отдел в дирекция „Финансово разузнаване”, ДАНС; от месец септември 2011г. съм назначена за заместник-директор на същата дирекция, каквато бях до 03.01.2012г. По това време директор на Финансово разузнаване беше Г-н Васил Киров. Аз бях назначена като директор на дирекция „Финансово разузнаване”, ДАНС на дата 04,01,2012г. и изпълнявах съвестно и съгласно нормативната уредба задълженията си до 30.05.2014г., когато бях освободена от заеманата длъжност;

4. Относно качеството, ефективността и резултатите от дейността на дирекция „Финансово разузнаване” на ДАНС, за времето когато аз съм отговаряла за нея, считам, че беше редно Вашите журналист и гост да се подготвят предварително, като поне се запознаят с оповестените публично на сайта на ДАНС доклади /отчети/ за работата на дирекцията, публикувани по години – за 2011;2012 и 2013г./ за улеснение моля вижте прикачения линк : http://www.dans.bg/bg/msip-091209-menu-bul/fidannualreports30052012-mitem-bul

5. Оценката за професионализма и резултатите от работата ми е дадена от Комитета Монивал към Съвета на Европа с Четвърти оценителен доклад по отношение на постигнатия напредък от България във връзка с имплементиране на стандартите на FATF /наднационален комитет, който се занимава с изработване на стандарти по отношение на мерките за превенция и противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризъм и с оценка на тяхното прилагане/, който е приет на 42-ро пленарно заседание на комитета и е публикуван на страницата на Комитета Монивал ( www.coe.int/moneyval).

Видно от доклада буквално, което е и част от публикувания на сайта на ДАНС доклад на дирекция Финансово разузнаване за 2013г. е, че „подготовката и защитата на оценителния доклад продължи над една година и шест месеца .... Оценката на дейността на финансово – разузнавателните звена се дава в Препоръка 26. В описателната част на тази препоръка се посочва, че САД „Финансово разузнаване” – ДАНС е напълно съответстваща на техническия стандарт и ефективно изпълнява своите функции. Посочено е още, че за оценявания период има значително подобрение в ролята на българската финансово – разузнавателна служба по отношение на добавената стойност, която има нейната дейност при постановените присъди за изпиране на пари. Оценката на Комитета Монивал е още, че служителите, работещи в българското финансово – разузнавателно звено, са експерти с висока степен на професионализъм и проактивно отношение.”

6. С оглед подписаните от мен при постъпването ми в ДАНС декларации за конфиденциалност, нямам право да разисквам каквато и да било информация, касаеща служебните ми ангажименти;

7. Заявявам, че никога не съм била член на партия „Движение за права и свободи”, каквито внушения и връзки бяха опитани да ми бъдат вменени;

8. По отношение на новата ми месторабота – от началото на месец август 2014г. на основание чл.15 от ЗДСЛ съм назначена по заместване на отсъстващ служител в КФН в управление „Осигурителен надзор”;

9. Считам, че ако не получа опровержение и извинение от г-н Атанас Атанасов, поднесено публично и по задоволителен начин, ще бъда принудена да потърся правата си по съдебен ред. За мен е необяснима агресията, която се демонстрира и лъжите, които се изговориха спрямо мен и работата ми от г-н Атанас Атанасов пред медиите на 28.11.14г., още повече, че те не кореспондират с предходно негово изявление пред медиите от 18.11.14, отразено в редица медии.

Настоявам да получа опровержение и извинение и от БТВ медия, тъй като считам, че в разрез с журналистическия морал и етика бяха представени неверни факти и обстоятелства за мен, които очевидно не са предварително проверени и за същите не е взето моето мнение и гледна точка, поради което намирам материала за манипулативен и тенденциозен.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!