Страхил Ангелов: Отдавна слушаме, че ЕС ще ни накаже. Нищо подобно

Марина Юнакова 24 април 2014 в 18:33 4363 5

Страхил Ангелов

"Откакто сме член на Европейския съюз, когато нечий интерес бъде засегнат започваме да слушаме как България ще понесе наказателни последици от ЕС. Нищо такова няма да се случи." Това заяви днес депутатът от БСП Страхил Ангелов на провелия се в НДК форум "Да - на българските храни". Форумът бе организиран от Българския медиен съюз (алтернативното обединение на прес-издателите, сред които Ирена Кръстева, Петьо Блъсков, Тошо Тошев, Славка Бозукова и др.) и земеделско министерство.

Изказването на Ангелов дойде след коментар на изпълнителния директор на Сдружението за лоялна търговия (обединяващо големите търговски вериги) Йордан Матеев, който заяви, че готвените поправки в Закона за защита на конкуренцията са в разрез с европейското законодателство и ще доведат до наказателна процедура за България.

Правилата, приети на първо четене от българския парламент не адресират проблема с нелоялните търговски практики и ще доведат до фалит на малките и средни предприятия, каза още Йордан Матеев. Според думите му те стимулират търговските вериги да работят с по-големи производители, включително и чужди такива, като оставят малките и средни бизнеси на заден план. Той призова за ясни правила, гарантиращи лоялна и справедлива конкуренция.

Гласуваните на първо четене поправки в Закона за защита на конкуренцията от началото на месеца предвиждат регулацията на отношенията между производители и доставчици на стоки и големите търговски вериги. Законопроектът ще работи за защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги, като ще осигури условия за равнопоставеност при водене на преговори за търговски сделки и ще предотврати нелоялни търговски практики.

Голяма част от големите браншови организации обаче се обявиха срещу поправките с коментари, че те няма да решат нито един от реалните проблеми на българските производители. В същото време законопроектът ще им нанесе вреди, особено на по-малките бизнеси. Друг аргумент е, че новите промени ще попречат и на българските потребители, които ще получат по-малък избор на стоки на по-високи цени.

В дискусията участваше и министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който увери присъстващите, че държавата работи усърдно над създаването на диалог с браншовите организации.

"Целим сигурност за българските производители, че тяхната продукция ще бъде пласирана на пазара и да покажем на потребителите, че българската храна е значително по-качествена и е достатъчна както да бъде изхранен българския народ, така и да бъде изнесена навън.", заяви Греков.

Като основен проблем за българския пазар бе посочен нелегалния внос на стоки в страната, въпреки съвместната работа на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" . Според думите на Мариана Кокушева от съюза на хлебарите, проверките на агенцията по храните и НАП не спъват сивия сектор и той предлага значително по-ниски цени на търговските вериги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови