Средно 2 души всеки ден се самоубиват в България

ОFFNews 19 декември 2014 в 12:51 3761 0

Средно 2 души се самоубиват всеки ден в България, сочат данни на сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от БНР.

През изминалите няколко години успешните опити за самоубйства са между 750 и 800 годишно. 

Според изследванията 11,5% от българите имат тревожни психични разстройства, а други 6,2% страдат от депресия.

За да се борят с високия процент опити за доброволно отнемане на живот, ще започне нов проект за обучаване на различни професионални групи за подобряване на превенцията на самоубийствата.

"Стресът разболява. Все повече се свързват със стреса като рисков или отключващ фактор, част от тях психични. Причината е, че стресът е емоционално преживяване с характерни физиологични прояви. Това означава да се изправяме пред нови и нови предизвикателства, за които не се чувстваме достатъчно подготвени. В състояние на стрес тялото, организмът и умът се подготвят за битка или бягство. Стресът е причината да се развият много заболявания, включително и психични или социално значими – сърдечно-съдовите, стомашно-чревните, язвите, диабет, тревожност и депресия", обясни психиатърът д-р Захари Зарков

Според него страната ни е по средата в европейската статистика за психични заболявания, след като 20% от населението на България в един или друг момент от живота си е било в състояние на тревожност или депресия

Опасното при този вид заболявания е, че се забелязват твърде късно, тъй като пациентите минават през всякакви други видове лекара, за да търсят решение на проблемите си, но не и през психолози и психиатри.

България е една от страните с притеснително много успешни самоубийства: Средната пропорция е 1 към 10 успешни опита, а в България е 1 към 4, т.е. на четири опита са самоубийство – един е успешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови