Според Тодор Танев матури 2015 са "най-успешните"

OFFNews 24 май 2015 в 14:29 2655 1

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Проф. Тодор Танев разговаря с Георги Кадиев пред президентството преди началото на шествието за 24 май

Министърът на образованието определи матурите, при които предварително изтече информация и за автора, който ще се падне, и за верните отговори на теста, като "най-успешните".

"Това бяха най-успешните матури от години насам, шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави, ще даде съвсем ясна представа каква е картината. От това по-добри матури отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината.Три пъти повече са тези, които са хванати в измама, в преписване, в колкото максималния брой на хванатите в една от последните години", каза проф. Тодор Танев пред БНР.

В същото време вечерта преди изпита чрез социалните мрежи изтече информация, че ще се падне Пейо Яворов, което и се случи. По време на самия изпит пък платилите за верните отговори ги получаваха като SMS-и, скрити от квесторите.

Според министъра обаче "системата работи добре". Той се успокои с мисълта, че вечерта бил изтекъл само авторът, а не и произведението ("Ще бъдеш в бяло").

Според професора нашето образование е на ниво:

"Нашето образование е още съвсем на ниво, независимо от това какво е мнението за него. Фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени, като студенти и какво ли не още. Има ред проблеми, разбира се и ние тези проблеми трябва да ги разглеждаме като натрупани за много години, не може с магическа пръчка всичко да стане наведнъж. Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е новото като за 21 век".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!