Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Седмина са осъдени за трафик на хора в Бургас от началото на 2015-а

OFFNews - Бургас 08 октомври 2015 в 16:10 1864 0

При седем дела за трафик на хора от началото на годината, в Бургас имаме седем осъдителни присъди, каза днес в областния град вицепремиерът Меглена Кунева.

Пет от тях са свързани със сексуална експлоатация, а два от случаите – с продажба на бебета.

61 жертви на трафик на хора са отчетени по всички наблюдавани дела – 29 за сексуална експлоатация, от които 4 са непълнолетните жени, а 32 - за продажба на бебета, две от жените отново са непълнолетни, добави Кунева.

Сред случаите има и ефективни присъди, а за по-леките случаи, наказанията са глоби, каза още вицепремиерът.

За сравнение, през цялата 2014 г. ефективните присъди са три за областта. Общият брой на жертвите на трафика на хора е 56 души. Кунева отчете, че проблемът е „разпознат“ и се взимат мерки.

Вицепремиерът подписа днес в Бургас договор, с който общината предоставя два имота за жертви на трафик на хора. Бургас отдава безвъзмездно защитените жилища. Те не са кризисни центрове, а осигуряват реинтеграция на жените и нормален живот, уточни Кунева.

Една от целите на подобни жилища е жертвите на тези престъпления да се чувстват сигурни и по-спокойни, за да могат да дадат качествени показания. Така ще бъдат разкрити извършителите, вкарали ги в тези схеми и други хора да не попадат в мрежите на трафикантите.

Меглена Кунева участва днес и в кръгла маса за борбата с корупцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews