Свещеник, мюфтия и кмет на кафе за 3 март в Кърджали

OFFNews 03 март 2015 в 18:18 6333 10

Снимка БГНЕС

От над 12 години поп, кмет и мюфтия в Кърджали се събират на кафе до площад "Освобождение" след официалната церемония и честването на Националния празник -Трети март.

По стара традиция днес отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кметът Хасан Азис седнаха в капанчето на Байрам Даскала в града, за да разменят мисли и да се поздравят с празника, съобщава БГНЕС.

Тазгодишната среща бе определена от отец Петър като „кафе на човещината”. Енорийският свещеник заяви, че който не живее в мир и съгласие, претърпява страдание. Той отбеляза, че в Кърджали българи и турци съжителстват в сговор и мир.

„Не се срамувам да говоря турски и да съм приятел с мюфтията. Добре е, че в нашия град толерантността е отвоювана”, каза отец Петър.

Изтръпвам, когато чуя думата "турчин", изтръпвам, когато чуя "българин" - точно в района, в който ние живеем, предпочитам думата "човещина", заяви още отец Петър Гарена.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед поздрави всички с празника и заяви, че като български гражданин на този ден би бил по-горд и истински щастлив, ако бяхме икономически независими, по-силно вярващи и по-толерантни.

На политиците той пожела успехи, на всички хора – здраве, а на младите – берекет. Наистина в Кърджали се усеща толерантността. Но напоследък се увеличават нападенията над джамиите, слава Богу, тук нямаме такива инциденти, моделът на толерантността работи, отбеляза мюсюлманският духовник.

Кметът Хасан Азис каза, че в Кърджали Трети март винаги отеква по различен начин и това става "с един знак, който даваме първо на себе си – на единството, на обединението на нацията ни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!