Родители ужасени от условията в сградата на НГДЕК на ул. "Баба" (галерия)

OFFNews 02 март 2015 в 19:47 10336 36

Родители на ученици от Националната гимназия по древни езици и култура (НГДЕК) и Настоятелството на гимназията, призовават всички родители да започнат учебния ден на 4 март в 8,00 часа заедно с децата си в сградата на ул. "Кирил и Методий" на Женския пазар.

Сградата на Женския пазар е облепена с тези призиви, чрез което родителите искат да се противопоставят на заповедта на министър Вежди Рашидов Класическата гимназия да бъде преместена на ул. „Баба".

В отвореното писмо изпратено до редакцията на OFFNews родителите изказват възмущение от условията, в които учениците ще трябва да учат в сградата на кв. "Модерно предградие". 

Според настоятелството ремонтираната сграда на училището е опасна за здравето на учениците, тъй като има "основателни съмнения за азбест в конструкцията и стените на сградата", които са установени миналата година чрез проба, изследвана в Института по минералогия и кристалография към БАН. Припомняме, миналата седмица имаше повторно изследване, което опровергава тези подозрения.

Родителите са против преместването и изтъкват като причина за оспорване на заповедта на Рашидов голямата отдалеченост на сградата, криминогенния район, съседството й със сметище и предстоящото изграждане на гробище до гимназията, нерешения въпрос с бездомните кучета и домашни животни, които свободно се движат в двора на училището и необходимостта децата да ходят близо 800 метра пеш по черни пътища и улици без настилки, за да стигнат до училище.

Това отношение на Министерството на културата към единственото по рода си класическо училище в България беше определено като недопустимо от родителите и настоятелството. 

Родителите са скандализирани и от проекта по ОП "Регионално развитие", по който е ремонтирана сградата на ул. "Баба", тъй като в него фигурира приоритет за интеграция на деца в неравностойно положение и е заложена цел да се достигне 30% ромски ученици в Класическата гимназия.

По този повод, но и във връзка с установените в момента в сградата на ул. "Баба" некачествени строително-монтажни дейности, вода в сутерена, висящи кабели, напукани мазилки и подут паркет, те са се обърнали в Отвореното си писмо и до Регионалния министър Лиляна Павлова, която чрез Управляващия орган на ОПРР да даде разяснения кой е одобрил и целесъобразно ли е да се финансира подобна цел за интеграция по проекта и отговаря ли ремонтът на заложените индикатори за качество.

На пресконференция родителите и Настоятелството заявиха, че ще сезират ЕК и ОЛАФ за съмненията си за злоупотреби с Оперативна програма „Регионално развитие" в рамките на този проект.

От настоятелството на НГДЕК заявиха, че обжалват заповедта на Вежди Рашидов във ВАС и че са готови на живи вериги и гражданско неподчинение, за да гарантират сигурността и здравето на децата си и да попречат на 6-то поредно местене на училището.

"Близо 500 деца не могат да са заложници на необмислени управленски решения на министри и чиновници, да са алиби за оправдаването на некачествено изпълнение на обществени поръчки, да служат за количествен показател за устойчивост на нецелесъобразни проекти, които ЕК е подведена да финансира", се казва в отвореното писмо.

Родителите окачествиха 6-то преместване на училището като тормоз и пренебрежение към децата и съзнателно унищожаване на единствената по рода си у нас Класическа гимназия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!