Проф. Танев забрани на служителите в МОН да общуват с депутати

Александра Маркарян 21 юли 2015 в 11:00 10082 7

Проф. Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Проф. Тодор Танев

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев забрани на служителите си да общуват с депутати.

Заповедта му е издадена на 20 юли и OFFNews разполага с копие.

В нея дословно пише:

"Комуникацията и размяната на информация с Народното събрание, с парламентарните групи, с постоянните и временните комисии в Народното събрание, с политическите партии и народните представители по въпроси, свързани с провежданите от Министерството на образованието и науката политики и дейности, да се осъществява само чрез парламентарния секретар на министерството".

В документа се разпорежда още "при осъществена комуникация без знанието на парламентарния секретар, в срок до три дни министърът чрез парламентарния секретар да бъде уведомен писмено с доклад".

Подписът е на министъра.

OFFNews попита пресцентъра на ведомството каква е причината за заповедта. Отговорът гласи:

"Във връзка с Вашия въпрос към министър Тодор Танев за издадена от него заповед Ви информираме, че подобна заповед не е проява на извънредно администриране, а е основно положение, уредено в Устройствения правилник на МОН, който е приет от МС.

В устройствените правилници на министерствата за комуникация и взаимодействието им с НС има аналогични разпоредби. Начинът на комуникация между институциите е определен и залегнал в длъжностната характеристика на парламентарния секретар на МОН.

Заповедта е вътрешноведомствен акт, целящ подобряване организацията на работата и дисциплиниране на взаимоотношенията между изпълнителната и законодателната власт която, както знаете протича в една сложна и отговорна среда. В заповедта ясно е казано, че не се отнася за лични взаимоотношения, а за провежданите от МОН политики и дейности".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови