Протестиращите в БНР за шефа си: Кой вика дръжте крадеца?

OFFNews 02 юни 2015 в 13:40 3506 0

Снимка БГНЕС - архив

Протестиращите журналисти от БНР се обявиха против нови проверки на финансовото управление на медията, каквато поиска вчера директорът Радослав Янкулов. 

В своя позиция опонентите на ръководството заявяват: 

Искрено сме изненадани от твърденията на ръководството от 1-ви юни тази година, че иска "тройна експертиза".

Министерството на финансите разпореди проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция в БНР по искане на протестиращите журналисти, които близо месец поставят въпроса – как се управлява обществената медия и разходва нейната субсидия. Те са убедени в липсата на управленски капацитет и затова искат оставките на генералния директор Радослав Янкулов и посочения от него Управителен съвет. Конфликтът зрее още от шестия месец на управлението на Янкулов и стана повод за няколко подадени сигнали до СЕМ от протестиращите в БНР колеги.

Ден след като стана ясно, че Министерство на финансите е разпоредило проверката, надзорниците от СЕМ на свой ред поискаха такава по целесъобразност от Сметната палата. 

Намираме искането за нови проверки, преди да са завършили сегашните, за удивително нелогично, като и поставянето на срокове, в които те да бъдат завършени.

Припомняме, че искането за проверка е подадено в Министерството на финансите на 20-и май, разпоредена е на 26-и май, а от днес АДФИ би трябвало да работи в БНР.

Кой вика "дръжте крадеца". 

Радослав Янкулов вчера изпрати отворено писмо до председателя на Сметната палата Цветан Цветков, до шефа на Агенцията за държавна финансова инспекция Венцислав Георгиев и председателя на НАП Бойко Атанасов с искане за пълна проверка дали разходването на средства в БНР е било законосъобразно и дали обществените поръчки са провеждани прозрачно. Той изрази надежда до приключването на проверките да спрат спекулациите за финансови злоупотреби в радиото и за неефективно ръководство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови