Програма достъп до информация награди журналист от OFFNews

OFFNews 28 септември 2015 в 18:26 3779 4

Юлиан Христов

Журналистът от OFFNews Юлиан Христов беше отличен в тринадесетите награди на Програма достъп до информация за принос в областта на свободата на информация.

Юлиан Христов получи почетна грамота в категорията „Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото за достъп до информация“ за „използването на ЗДОИ, както и за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания. Търси информация от МВР, НСО, ДКСИ, ДАНС и др.".

В същата категория със „Златен ключ“ беше отличена Здравка Маслянкова от в. „Янтра днес“ за разследването "Хлopнa бoмбa цъкa в Гopнa Оpяхoвицa", в резултат на което е спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица.

В категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация“ награда „Златен ключ“ получи Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ за осветляване на детайли по планираното застрояване на Кара дере.

В категорията за гражданин, най-добре използвал правото си на информация, „Златен ключ“ получи Милен Чавров за упражняване на правото си на достъп до информация, свързано с ХИВ и СПИН.

Две министерства получиха антинагради на Програма достъп до информация. Антинаграда „Катинар“ получи Министерството на земеделието и храните - „за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, за искането за електронен подпис на заявления, подадени по електронната поща и за отказа да предостави името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител".

Министерството на околната среда и водите пък получи Антинаграда „Вързан ключ“ - „за позицията, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В случаите, когато министерството реши да предостави достъп, това става чрез преразказване на документите в писмени справки, за които понякога се искат баснословни суми“. 

Програма достъп до информация присъди и „Срамоти“ - на 30 общини за липса на отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучване на ПДИ за активно публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, както и на Областната дирекция на МВР Перник за заличаването на имената на служителите по ЗДОИ в предоставена заповед за тяхното назначаване, за да не знае заявителят към кого да се обърне, за да получи информация.

В категорията за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани беше отличено Министерството на отбраната, а почетна грамота получи РИОСВ-Благоевград за висока прозрачност и бързо предоставяне на отговори на заявления по ЗДОИ.

Снимка: Булфото / Николай Варадинов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!