Президентството показва най-стария препис на "История славянобългарска" (снимки)

OFFNews 24 май 2015 в 10:24 4916 0

Снимка Сергей Антонов

Днес Президентството отваря врати за граждани.

Днес Президентството отваря врати за граждани. В сградата на "Дондуков" 2 в София ще бъде изложен най-старият препис на "История славянобългарска". Преписът е на 250 години, а авторът му е Софроний Врачански.

В 10 ч. президентът Росен Плевнелиев посрещна лично първите посетители.

В Гербовата зала ще могат да се видят още книгите "Часословец", отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., "Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и списанието, издавано в Смирна през 1844-1846 г. и поставило началото на българския периодичен печат - "Любословие".

Там ще бъдат изложени завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Ще бъдат изложени първият проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции.

Експонатите са от фонда на Централния държавен архив.

Посетителите на президентството ще могат да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища през Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.

Вратите на Президентството ще бъдат отворени до 16 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови