Правителството вдига обезщетенията за земята под Северната тангента

OFFNews 21 декември 2014 в 16:59 7896 2

Хората в северните квартали на София са на път да спечелят битката срещу държавата, очуждила за жълти стотинки земите им.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще сключи съдебни споразумения със собствениците на земи под Северната скоростна тангента на София, с които ще увеличи цената. Предвижда се решението да бъде взето на заседание на Министерски съвет утре.

Казусът със скандално ниските обезщетения нашумя след серия от публикации в OFFNews. Земята под Северната скоростна тангента на София беше оценена на 50 стотинки за квадратен метър. Това е 296 пъти по-малко от обезщетенията плащани за земите под Околовръстния път, за които обезщетенито достигна 148 лева за квадратен метър.

Собствениците на земите са завели 360 дела заради ниското обезщетение и това блокира строежа на пътя.

На председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде възложено да проведе преговори за сключване на съдебни споразумения със собствениците на имоти, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове, съпбщават от пресцентъра на МС.

Имотите бяха отчуждени през 2013 г., но повечето от собствениците им не приеха определената цена и срещу решението са образувани около 360 административни дела. Те са насрочени за разглеждане в периода март-ноември 2015 г., което поставя под риск изпълнението на проекта, чийто срок на завършване е 31 октомври 2015 г. Сключването на съдебни споразумения между страните по образуваните дела ще доведе до прекратяването им и започване на строително-монтажните работи по обекта.

Северната скоростна тангента е обявена за национален обект по смисъла на Закона за държавната собственост и за обект с национално значение по смисъла на Закона за устройство на територията. Трасето е с обща дължина от 16,5 км и преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци, Враждебна. С изграждането на този пътен участък ще бъде възможно трансферирането на транзитни потоци от вътрешността на страната в западна посока към Сърбия, а оттам и към Централна и Западна Европа. За обекта е осигурено финансиране със средства от Европейския съюз, като сключеният договор за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 234 996 783,89 лв.

Очаква се на утрешното си заседание Министерският съвет да приеме постановление за преобразуването на Националния музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство в София в Национален музеен комплекс. Целта е да се усъвършенства структурата на музейната мрежа в София чрез създаване на интегрирана музейна институция, която обединява функциите и богатите колекции на двата музея, организирана е в духа на най-съвременните тенденции и дава възможност за формиране на цялостна представа за развитието на българските визуални изкуства през вековете и техния художествен контекст в Европа и света. Чрез създаването на културен център, ориентиран към интерактивна комуникация, ще се постигне по-добра организация при представянето на културните ценности.

В дневния ред на правителственото заседание са включени също предложения за промени три закона и в подзаконови актове, с които националната нормативна уредба се привежда в съответствие с европейската.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!