Правим общ пазар за скъпи лекарства с Румъния, без кеш в клиниките

OFFNews 30 май 2015 в 13:00 3268 14

България и Румъния ще договарят заедно скъпоструващи лекарства. Общият по-голям пазар се очаква да свали цените на медикаментите. Това заяви здравният министър Петър Москов по Дарик. 

Това ще се случи в края на годината, уточни министърът.

Амбицията била пазарът да се разшири и след време към двете страни да се присъединят и други европейски държави. Москов добави, че останалите лекарства вече ще се договарят от Здравното министерство, което по думите му ще търси възможно по-ниската цена.

Той не отрече, че ще се стремим да закупуваме генерични лекарства, въпреки, че те се създават след като изтече 10-годишният патент на оригиналите. Според министъра обаче, променяйки лекарствената политика, се тръгва срещу едни пари от порядъка на милиард лева, които в момента се харчат не по предназначение.

Здравната каса ще сключва договор само с болници, които могат да предложат комплексно лечение на пациентите. Връща се и възможността за приватизиране на отделни болници, каза още Москов. 

Москов е категоричен, че болните ще могат доплащат за своето лечение вече само и единствено чрез осигурителен фонд, кеш в клиниките няма да има. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!