По-евтин ток за бита от утре

ОFFNews 31 юли 2015 в 18:45 3758 2

От първи август цената на тока за бита пада със средно 0.11 на сто според решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНР.

Таксата за бизнеса ще поскъпне, защото индустрията плаща добавка "Задължение към обществото", която става 38 лева за мегават-час.

Поевтиняването става възможно заради мерките, които предприе правителството и парламента. Така битовият ток за клиентите на ЧЕЗ поевтинява с 0,63 на сто, а тези на EVN с 0,44 процента. За клиентите на ЕнергоПро обаче ще има поскъпване от 1,09 на сто, каза председателят на комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Настоящите 38 лева са с 2 лева по-малко от онова, което се предвиждаше преди месец. Отлагането с месец на ценовите решения не е било пречка, тъй като е дало възможност да се намерят резерви в системата и да се определят по-ниски цени", заяви Иванов.

Решението на КЕВР за цената на електроенергия за новия регулаторен период бе отложено с месец, след като регулаторът предложи цената на тока за промишлеността да се увеличи с 20% от 1 юли.

Бизнесът и работодателските организации в страната се обявиха твърдо против планираното поскъпване и заявиха, че то би довело до масово поскъпване на всички стоки и до много съкращения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!