Половината бездомници в София преживяват от разделно събиране на отпадъци

OFFNews 01 септември 2015 в 15:26 3602 0

Близо половината от бездомните хора в София изкарват прехраната си чрез разделно събиране на отпадъци. Това показва проучване на техните нужди и нагласи, извършено от сдружението “Градски номади” през май и юни т.г., съобщава БНТ. 

Други 28 процента от бездомните намират временно препитание като общи работници, хигиенисти, охрана, а само един от общо 50 интервюирани получава социална пенсия.

Проучването се състои от 50 интервюта с бездомни хора в широкия център на София. То е съпровождано от анкета за обществените нагласи спрямо тази група сред близо 700 респонденти. И двете изследвания са част от пилотната фаза на проекта “Градски номади” и целят по-добро разбиране на бездомните и тяхното място в обществото.

Едно от несъответствията между двете проучвания засяга най-неотложните нужди на бездомните хора – масово те посочват конкретно работа и жилище като такива, а само 4 процента искат помощ от държавата. Резултатите от публичната анкета сочат обратното – близо 70 на сто от запитаните смятат, че бездомните имат нужда предимно от социална помощ от държавата, а 8,2 и 6,2 на сто посочват съответно – от работа и жилище. Според 30 процента от тях бездомните си изкарват прехраната чрез просия, а в действителност едва 16 процента прибягват до това.

Над 60 процента от запитаните са помагали на бездомни хора самостоятелно или чрез неправителствени организации. Този висок процент е отразен и в отговорите на интервюираните бездомни – 34 на сто от тях разчитат предимно на помощ от случайни хора, 20 на сто – на помощ от НПО, и други 34 на сто – на семейство и познати.
От сдружението посочиха, че според официалната статистика бездомните хора в България са около 1370, но тъй като тя се отнася само до тези с документи за самоличност, а такива са малко, реалната им бройка е около 500 000 души. “Градски номади” ще търси решения на два от най-сериозните проблеми на тази уязвима група – липса на данни за броя им и недостатъчно разбиране от страна на обществото и държавата.

От средата на септември от сдружението започват набиране на средства и доброволци за изграждане на мобилни бани, перални и микрокъщи за бездомни хора, както и за основаването на социално предприятие, което да им предлага работа и преквалификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови