Полицаи плашат с масово напускане заради възрастта за пенсия

OFFNews 04 май 2015 в 14:22 8007 14

Синдикатите в сектор "Сигурност" се обявиха срещу въвеждането на минимална възраст за пенсиониране.

Очаква се масово напускане на полицаи и пожарникари, ако се приеме предложението на социалното министерство възрастта за пенсия да достигне 55 години, предупреждават те.

Наскоро социалният министър Ивайло Калфин обяви пакета от реформи в пенсионната система, касаещи сектор "Сигурност" - той предвижда въвеждането на минимална възраст за пенсиониране, която постепенно да достигне 55 години.

Сега служителите на МВР и МО се пенсионират, без да имат изискване за възраст, а само за натрупан стаж - 27 години, от които 2/3 в системата.

В предложението на социалното министерство е записано, че през 2016 г. военни, полицаи и служителите в държавната агенция "Национална сигурност" ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца.

За всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца, докато достигне 55. Летци, парашутисти и водолази ще се пенсионират по-рано - на 45 години.

Общата позиция на синдикатите е, че ако се въвежда възраст за пенсиониране в системата, тя трябва да бъде не повече от 50 години.

Синдикалистите напомниха, че през 2002 година необходимият стаж за пенсиониране е бил повишен от 20 на 25 години, а през 2011 година е станал 27 години.

Иван Петков от синдиката на МВР смята, че ако идеята на социалния министър бъде одобрена, системата ще бъде обезкървена още до края на годината.

Според него това ще доведе до масови рапорти за напускане и то предимно от оперативните служители, на които се разчита да пазят границата и да се борят престъпността.

От синдиката на пожарникарите пък обявиха, че пожарникарите имат сериозни здравословни проблеми много преди да навършат 55 години.

Синдикатите от сектор "Сигурност" плашат с протест, ако не бъдат чути исканията им.

Ивайло Калфин предупреди, че няма да отстъпи дори да има протести срещу реформата.

По-късно през деня от социалното министерство отговориха на тази атака на синдикатите:.

Във връзка с днешната пресконференция на синдикати, които представляват служители в МВР, пресцентърът на МТСП напомня, че предлаганите промени са правени с мисъл и грижа за работещите в сектор „Сигурност”, в защита на техните трудови и социални права и като се отчита солидарният характер на пенсиите, изплащани от Националния осигурителен институт.

Това е било заявявано няколкократно на срещите с ръководството на МВР и представители на работещите в него. Редица от предложенията за законови промени в пенсионната система са именно в отговор на настояванията на представителите на сектор „Сигурност” :

- правото на пенсия след 27 години стаж, от които 2/3 в системата, да може да се ползва и от бивши служители;
- правото на пенсиониране става факт без да е необходимо напускане на службата преди това;
- правото за получаване на пълна пенсия на родените след 01.01.1960, чиито средства в момента са блокирани в универсални пенсионни фондове, се възстановява.

Според експертите на министерството всички промени представляват значителни и реални облекчения за служителите в МВР и според тях е странно, че техните представители ги отхвърлят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!