Поклонници тръгват по стъпките на Рилския Чудотворец

OFFNews 01 август 2015 в 07:00 3159 0

Поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец" тръгва от София днес. То се провежда за шестта поредна година и ще продължи до 6 август. За първи път тази година обаче се присъединява и поход от Велико Търново. 

Участниците в похода се събират пред храм „Света София”, откъдето тръгват на литийно шествие с кръста, иконата и хоругвата на Св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците е в Ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. са пренесени в Рилския манастир мощите на Св. Йоан Рилски. 

Маршрутът преминава през три от най – красивите български планини - Витоша, Верила и Рила до самата Рилска Света обител. През шестте дни на прехода до манастира участниците изминават пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. Поради по-трудните преходи в маршрута се препоръчва всеки да си направи предварително планинска застраховка, както и да подбере правилно необходимата му екипировка.

Пътуването "Рилският чудотворец" се осъществява с подкрепата на ОП „Туризъм” при Столична община, по инициатива на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ - Магистърска програма „Християнско поклонничество” и с благословията на Софийската Света Митрополия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови