Плевнелиев съзря руски провокации срещу България

Юлиан Христов 01 април 2014 в 17:03 22859 47

Снимки: Боян Георгиев

Президентът Росен Плевнелиев съзря провокативно поведение от страна на Русия спрямо България. Той коментира зачестилите в последната година случаи на вдигане на български изтребители под тревога.

„Кой има интерес да навлиза във въздушното пространство и защо го прави през 2014 г., когато всички ние вярваме, че отдавна живеем в мир и разбирателство в нашия регион – дали, за да не бъдат технически годни самолетите, дали за да се извършат по-скоро ремонтите им, дали за да се изтощи българската армия и нейните усилия да бъде технически пригодна и годна“, попита президентът пред журналисти.

Той се позова на изказвания на военния министър Ангел Найденов и на статистиката от Военновъздушните сили, според която през последната година броят на извънредни излитания на наши изтребители надвишава този за последните 20 години. „Т.е. ние имаме ситуация, в която ако в предишни години е имало две-три извънредни излитания, сега те са не по две-три на година, а по две-три на седмица“, обясни Плевнелиев.

От командването на ВВС до момента не са потвърдили, че зачестилите полети са свързани със събитията в Украйна. Факт е обаче, че руски шпионски самолети Ил-20 са вдигали под тревога дежурните български изтребители по няколко пъти седмично през последната година.

В степента, в която сме зависими от доставките на енергийни ресурси, в не по-малка степен сме зависими от Русия и по отношение на резервните части и съответно поддържане на техническата и летателната изправност във военно въздушните сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!