Очертава се президентско вето върху национализацията на пенсиите

Владимир Йончев 17 декември 2014 в 13:55 8488 11

Вето на президента върху евентуалното решение за национализация на пенсиите се очертава като все по-вероятен изход от кризата, възникнала след срещата на Бойко Борисов и синдикатите в неделя вечер. На нея беше огласена идеята за прехвърлянето на личните партиди за пенсии към НОИ.

Шест асоциации изпратиха писмо, в което рязко се обявяват против готвените промени.

Писмото е адресирано до 7 институции, но най-напред е президентът. Макар в писмото да не се споменава думата "вето" то може да се тълкува като молба за налагане, защото президентът на практика няма друг инструмент, с който да спре поправките.

Писмото е подписано от 6 асоциации на работодатели и инвеститори. И други работодателски организации готвят такива писма до президента, научи OFFNews.

Предложението за прехвърляне на пенсиите стана повод за напрежение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Представителите на РБ гласуваха "Въздържал се" на обсъждането в Бюджетната комисия и обявиха, че ще гласуват "Против" в пленарната зала.

В социалните мрежи вече се организира протест срещу национализацията под надслов "Да кажем "Не! на кражбите!"

Въпреки това днес Менда Стоянова отново защити предложението на ГЕРБ.

За готвените промени първоначално беше обявено, че за е подписан меморандум между синдикатите и премиера, но вчера се разбра, че Бойко Борисов не е посмял да сложи подписа си под скандалния документ.

По личните вноски на родените след 31.12.1959 г. са се събрали около 8 млрд. лева.

"Хората ще бъдат подведени. Ще си върнат парите в НОИ и нито ще имат онаследяване, нито ще имат втора допълнителна пенсия, обясни вчера бившият социален министър и шеф на НОИ Йордан Христосков в предаването "Референдум" на БНТ.

Губи НОИ, защото към него ще се прехвърлят задължения, които не може да изпълни. Печелят синдикатите, защото успяха да наложат да се замрази пенсионната възраст, вместо да нарасне - макар и с 1 месец. Печели и ГЕРБ, защото ще си осигури един ресурс, с който да закърпи бюджета сега и следващи години от това, че ще излъжат хората и част от парите ще потънат в НОИ, каза Христосков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!