Откриват шивашко ателие за млади хора от уязвими групи

ОFFNews 27 януари 2015 в 17:30 3141 0

Социално предприятие-шивашко ателие за обучение и работа на млади хора от уязвими социални групи отваря врати на 30 януари 2015 г. в Пловдив.

Ателието е част от стратегията за подкрепа и развитие на социалното предприемачество в България на фондация Национален алианс за работа с доброволци (НАРД). 

То цели да обучи професионално млади хора от уязвими социални групи, като ги направи годни за работа.

Проектът е подкрепен от община Пловдив и „Дружество за подпомагане на българските домове-Берлин”.

Шивашкото ателие ще се намира в КСУ „Св. Георги” – Пловдив, като в него са вложени 50 хиляди лева за първата година. Част от парите са използвани за ремонт на помещенията и закупуване на специализирано техническо оборудване и машини.

То ще обучи и даде работа на 4 момичета от ромски произход, които са без основно образование, но за разлика от повечето свои съгражданки имат огромното желание да се захванат със занаят.

Момичетата са избрани чрез интервю от група от 15 жени, които се отзовали на поканата за работа. Обучението им ще трае между 6 месеца и една година. За периода си на учене те ще получават скромни помощи, които обаче няма да бъдат финансови, подчертаха организаторите.

Тренирането на момичетата ще започне с шиенето на по-прости изделия - покривки и чаршафи. Ако някоя се откаже, нейното място ще бъде запълнено от друга желаеща, която е оставена в резерва.

На 27 януари беше проведен и българо-немски дискусионен форум, насочен към насърчаването на социалното предприемачество в България.

Мирко Шваниц от „Дружество за подпомагане на българските домове-Берлин” изтъкна, че целта на неговата организация е да подпомага уязвимите групи и децата, напускащи домовете, да им се създаде перспектива, за да се интегрират в обществения живот в България.

Той се похвали със създаването на действащата и до днес шивалня в дома за деца в Панагюрище. В нея децата произвеждат, но не продават своите изделия, подчерта той.

Организацията опитала да създаде социално предприятие и в дома в Брацигово, фокусиращо върху готварството, но начинанието се провалили заради нормативни неуредици.

Основна пречка пред социалните предприятия е липсата на пари и сграден фонд, както и кадровото обезпечаване за реализацията на даден проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови