Окончателно: Махат паметника пред НДК

Симона Костадинова 18 декември 2014 в 15:36 19111 36

Паметникът "1300 години България" ще бъде демонтиран, а скулптурите от него ще бъдат преместени в Музея на София. На негово място ще бъде възстановен Мемориала загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Това реши Столичният общински съвет (СОС) на заседание днес по предложение на Михаил Владов, Орлин Иванов, Малина Едрева, Борислав Бориславов и Прошко Прошков. Гласуваха 45 общински съветници. От тях 42 бяха "за", а 3 против.

Общинските съветници от БСП до последно защитаваха оставянето на паметника на сегашното му място. Те бяха твърдо против демонтирането му и дори се опитаха да предизвикат отменяна на точката от дневния ред. Те обясниха, че не виждат проблем Войнишкият паметник да бъде възстановен другаде, а не пред НДК.

Председателят на политическата група на БСП в СОС Милка Христова сравни премахването на "1300 години България" и заменянето му с Войнишкия монумент с църквите, който били преустройвани в джамии по време на турското робство.

След това тя заяви, че премахването на паметници е вандализъм, но по-късно се извини на колегите си и обясни, че не е говорела лично за тях.

Съветникът на БСП Николай Белалов пък подчерта, че в доклада нямало идея за графичен дизайн, не била дадена идея от къде да дойдат парите за новия паметник. Той дори заяви, че не ставало ясно колко хора реално подкрепят предложението, заложено в доклада. 

След това изказване председателят на СОС Елен Герджиков взе думата и подчерта, че всички граждански организации, които са изявили интерес по темата, са били допуснати до обсъждането.

По време на заседанието вносителите на доклада бяха обвинени от колегите си от БСП, че докладът им изпълнява политически цели.

"Колегите от БСП политизираха тази тема, не ние", коментира от своя страна Прошко Прошков. Той поясни, че в доклада, който обсъждат се готви преместване на "1300 години България", а не за разрушаването му. 

"Част от елементите на този архитектурно-монументален комплекс вече ги няма, искаме да запазим здравите и да им намерим място", каза още Прошков.

Той предизвика архитекта на монумента Валентин Старчев да направи нов архитектурно– художествен синтез за старите си скулптори.

Вносителите на предложението посочват, че мемориалните плочи на загиналите над 3 хиляди войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и е бил открит през 1934 година лично от цар Борис III. Той е бил във формата на буквата "П", а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството.

Съветниците, внесли предложението за възстановяване на паметните плочи многократно подчертаха, че този доклад иска възстановяване на една историческа несправедливост.

Те казаха още, че това решение не цели разрушаване на "1300 години България", а само неговото демонтиране, като подчертаха, че скулпторите ще бъдат запазени и изложени на друго място.

"Този паметник няма да бъде разрушен с това решение, той е разрушен от създаването му. Той е една гротеска, особено в сегашния му вид", заяви общинският съветник от ГЕРБ Орлин Иванов, който е сред вносителите на доклада.

Той призова останалите съветници да не наричат архитектурно-монументален комплекс "1300 години България" паметник, защото "никога не е бил такъв, няма и да бъде".

"Не може нещо, получило толкова нецензурни наименования да остане на мястото си", каза общинският съветник Владимир Кисьов.

"Това било триизмерно Пикасо. Знам какви са посещенията в музеите на Пикасо, знам и колко хора отиват пред "1300 години България", за да му се любуват", добави Прошков.

По време на обсъждането на доклада за възстановяването на мемориалните плочи единственият общински съветник на ВМРО Димитър Антов прочете декларация от името на партията му, в която се посочваше, че е крайно време паметникът "1300 години България" да бъде премахнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!