Ограничават възможността прогимназиални учители да преподават в I-IV клас

OFFNews 25 май 2015 в 17:50 5451 0

Снимка sxc.hu/Gary Scott

Часовете на учениците от I-IV клас ще се водят приоритетно от начални учители, а възможността прогимназиални учители да допълват хорариума си с часове в I-IV клас ще бъде максимално ограничена. 

Това предвижда проект за изменение на Наредба 3 на Министерството на образованието от 2008 г. за нормите на преподавателска работа и реда за определяне на числеността на персонала в системата на народната просвета.

Сега са налице случаи, при които часовете за даден начален клас се възлагат на учители от прогимназията, вместо на начални учители. По този начин се нарушава интегритетът при изучаване на знанията и не се гарантира ефективното изпълнение на учебния план за началния етап, пише вносителят на промените – министъра на образованието проф. Тодор Танев - в мотивите си.

Според сега действащата наредба учителско място се открива при наличието на часове по определен предмет. Децата в I-IV клас обаче се обучават от един учител, който преподава по всички предмети. За да бъдат изискванията адекватни и спрямо началния курс, щат трябва да се открива не за часове по един предмет, преподаван в различни класове и етапи, а за всички предмети в дадения клас от началния курс, пишат от МОН.

Учителят в началния курс е с децата през цялото време. Той е едновременно преподавател, възпитател и коректив. Професионалната му компетентност е интердисциплинарна и се отличава значително от професионалната компетентност на учителя по един учебен предмет. При подготовката на един начален учител приоритетна е общопедагогическата и методическата подготовка, аргументират се от МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews