Обиск в автокъща на общинаря Орлин Алексиев по афера за трафик на кокаин

OFFNews 21 февруари 2014 в 19:30 16713 10

Орлин Алексиев позира с джипа си по време на ралито в Аржентина.

Полицията извършва обиск в автокъща на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Автокъщата е на фирмата "А2" и се намира на бул. "Симеоновско шосе" срещу Студентски град. Разследващите преглеждат документация и разпитват служители.

Алексиев е един от българските участници в рали „Дакар“, но заради проблеми с горивото и автомобила не успя да завърши състезанието в началото на тази година.

По-рано през деня главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разкри, че е разбит канал за наркотици, който е използвал ралито - чист кокаин бил крит в автомобилни гуми. Според Лазаров в трафика на ръководни позиции участвали българи.

Подробности по операцията на българските и френските служби бе оповестена от главния секретар на МВР и посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Снощи на кораб на пристанище в Чили, пътуващ за Франция, са задържани 1400 кг чист кокаин, укрити в резервни гуми, натоварени в камиони. Това е станало под прикритието на колите, участвали в ралито „Дакар”. Наркотикът е произведен в Боливия и по първоначални данни бил предназначен за разпространение в Западна Европа. По цени на дребно дрогата струва около 273 милиона евро.

Фирмите на Алексиев се наричат "А2-Орлин Алексиев" ЕТ и "А2- Автомобили" АД. Пред "24 часа" Алексиев е заявил, че няма нищо общо с намерените наркотици. Колата, с която той е участвал в ралито, в момента пътува към България.

Bulgaria Off-Road Team отпадна от рали Дакар 2014 на 9 януари 2014 г. в четвъртия етап. Пилот на джипа беше Орлин Алексиев, а негов мениджър Тодор Христов, участник в предишни издания на ралито.

OFFNews намери тим мениджъра на българския екипаж, участвал в ралито. Тодор Христов заяви: "Намираме се на пристанището в Хавър (Франция), където преди малко получихме колите си - сервизен камион, репортажен джип, състезателен джип и кепмер. Всичко е налице. Няма полиция, няма кучета, няма наркобарони... От медиите разбирам за това, което се случва в България." Според него с тези спекулации се хвърля петно върху българските участници на ралито.

"Ние оставихме автомобилите си на 22 януари 2014 г. в чилийското пристанище Валпарайсо, откъдето малко по-късно организаторите са качили всичко на кораб за Хавър. Ние нямаме никакво отношение към транспорта на техниката. След малко тръгваме за България и след три дни ще сме в София", добави Христов. 


Тази година ралито се проведе на територията на Аржентина, Боливия и Чили.

„Тази година състезанието бе много тежко, особено при нас, защото загубихме ритъм от началото. Не съжалявам, защото участието е опит и етапите бяха различни. Научихме много нови неща. Концепцията ни с охлаждането отново не преработи. Единствено съжалявам за горивото, защото още в първите километри разбрах, че колата не работи както в България. Искам да се върна в Дакар подготвен, все още не мога да кажа дали ще е след година, или след две“, коментира Орлин Алексиев веднага след завръщането си в бивака на 22 януари 2014 г.

Рали Дакар (известно допреди години като Рали Париж-Дакар) е ежегодно многодневно офроуд съзтезание. Ралито е от тип рали рейд, който за разлика от традиционните ралита се провежда на офроуд терени - пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности. Стартът е в последните дни на декември или началото на януари, а финалът — в средата на януари. В ралито участват автомобили (предимно джипове и бъгита), мотоциклети, камиони и АТВ-та. Участниците са както професионалисти, каращи за заводски отбори и разчитащи на съответна помощ и поддръжка от страна на механиците на отборите, така и аматьори (наричани също частни пилоти). Процентът на аматьорите във всяко издание е около 80.

Първото издание на ралито се провежда през 1979 г. от Париж до Дакар. През 2008 г. поради заплахи от терористични нападения ралито е отменено. От 2009 ралито се провежда в Южна Америка. През 2014 г. в него стартираха 431 участници, а до финала стигнаха 204. 

Орлин Иванов Алексиев е роден е на 19.02.1967 г. Висшето си образование завършва през 2006 г. в Югозападния университет "Неофит Рилски" със специалност "Право". Общински съветник в Столичния общински съвет от ГЕРБ, председател на постоянната комисия по финанси и бюджет, член на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!