Ново дело за Странджа и промяна в закона искат екоактивисти

Милен Енчев 23 януари 2014 в 18:11 7419 1

Плаж на южното Черноморие, в природен парк
Плаж на южното Черноморие, в природен парк "Странджа"

Серия мерки в защита на южното Черноморие от ново мащабно строителство поискаха днес екоорганизациите от групата „За да остане природа в България“ в писма до Министерството на регионалното развитие, всеки от 240-те депутати, главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Пламен Орешарски. Това обявиха днес на пресконференция представители на екоорганизациите.

Министерството на регионалното развитие да коригира общия устройствен план на Царево и да премахне новите застроителни петна по крайбрежието в границите на парк „Странджа“, гласи едно от исканията на природозащитниците. В настоящия си вид устройственият план предвижда ново строителство на хотели и вилни селища по целия бряг южно от Царево, като са пощадени единствено двете защитени местности в района - „Силистар“ и „Устие на река Велека“, в чиито заповеди има забрани за строителство, посочи Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България.

Еколозите настояват главният прокурор да инициира ново разглеждане на съдебния спор за общия устройствен план във Върховния административен съд пред 7-членен състав на съда, след като миналата седмица последна инстанция на ВАС (5-членен състав) остави в сила устройствения план. По думите на адв. Свилен Овчаров от организацията „Зелените адвокати“ е нужно ново разглеждане на делото, за да се разреши противоречието в практиката на съда в дългия съдебен процес, продължил 5 години.

Общо четири съдебни дела срещу устройствения план на Царево бяха спечелени от еколозите, но на финала ВАС смени позицията си, оставяйки плана в сила. Основанието му беше, че по Закона за устройство на територията, Общите устройствени планове не подлежат на обжалване. Това обаче не попречи на предишните съдебни състави да разгледат делото и да се произнесат срещу плана, а основанието за това беше ратифицираната от България Орхуска конвенция (за правото на достъп и правосъдие в областта на околната среда). Като по-висшестоящ акт от националния закон тя позволява и дори изисква актове като заповедите за одобряване на устройствени планове да подлежат на съдебен контрол, прецениха по-рано съдиите. Досега общо 14 съдии са решавали по съдебния спор и 9 от тях прецениха, че планът подлежи на обжалване, само последният 5-членен състав се произнесе, че не подлежи, посочи адвокат Овчаров.

В апела си до всички 240 депутати природозащитниците пък призовават за спешни промени в Закона за защитените територии и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които да въведат обжалваемост на устройствените планове. „Това може да стане в рамките на десет дни“, посочиха екоактивистите. Те дадоха пример с поправката от 2007 г., когато също заради парк „Странджа“ (община Царево в опита си да открие пътя пред устройствения план, поиска заличаване на цялата защитена територия на формални основания и след шумни протести парламентът гласува заповедите за обявяване на защитени територии да не подлежат на отмяна). Ако сегашното правило остане, може вие да решите да разрушите Шипка с устройствен план и той да не е законен, но да е необжалваем, посочи Тома Белев.

Решението на съда отключи нови протести в защита на парк „Странджа“. Следващият вторник ще се проведат нови протестни демонстрации в защита на парка от строежи – в София, Бургас, Русе, Сливен и Пловдив.

Междувременно има сигнали, че инвеститори вече кандидатстват за строителни разрешения по скандалния устройствен план в община Царево. Днес OFFNews потърси за коментар кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) дали в момента има такива кандидати, дава ли общината визи за строителство и съгласува ли подробни устройствени планове по този ОУП, но градоначалникът не вдигна мобилния си телефон.

 

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови