Нови талони на колите ще се издават от края на април

OFFNews 19 април 2015 в 12:13 6979 4

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Издаването на новия контролен талон за автомобилите, който ще съдържа повече данни за превозното средство, ще започне в края на този, началото на следващия месец.

Това каза пред bTV началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски.

Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти, които изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство.

В новите малки талони вече ще присъстват почти всички данни от големия, така че да няма проблем с властите в чужбина.

Новият образец ще се издава за всички моторни превозни средства, регистрирани след влизането му сила, а всеки, който желае, ще може да смени стария си малък талон с новия.

Комисар Рановски очаква тежките инциденти по пътищата да намалеят, след като от следващия месец отново ще започне налагането на глоби от мобилните камери с електронен фиш. До края на месеца постепенно ще започнат да работят камерите, уточни той.

Според Рановски има ефект, когато се говори за превишената скорост и се правят масови проверки.

"Превишената и несъобразена скорост е основна причина за тежките инциденти на пътя”, каза шефът на пътната полиция, като допълни, че това нарушение води до 40% от пътнотранспортните произшествия и до 50% съмртни случаи при катастрофа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови