На 1 септември започва регистрация на земеделци, пострадали от руското ембарго

OFFNews 29 август 2014 в 15:23 2260 2

От 1 септември 2014 г. общинските служби по земеделие ще започнат прием на заявления от земеделци, които са пострадали финансово от руското ембарго и искат да кандидатстват за европейските помощи отпуснати от ЕК, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Европейската комисия е предложила извънредни мерки за подпомагане на производителите на зеленчуци и плодове, които ще пострадат финансово от забраната, въведена от Русия за внос на селскостопански продукти от ЕС, предадоха от пресцентъра на МЗХ.

Общият бюджет на помощта за всички държави-членки е в размер на 125 милиона евро и допълнителни 30 милиона за праскови и нектарини. Подпомагането е по отношение на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.

Земеделските производители трябва да подадат заявления за намерение за участие във възможно най-кратки срокове, тъй като Европейската комисия ще приема нотификации до изчерпване на финансовия ресурс по схемата. Заявените намерения за участие могат да се отнасят и за по-дълъг период от време, но в тях трябва да бъдат включени само реално произведени количества и съществуващи насаждения.

Заявените мерки се прилагат само след като в общинската служба по земеделие се получи съобщение от МЗХ за тяхното одобрение. Тогава производителите заявили мерките трябва да направят искане за сроковете и местата, на които ще ги приложат. Подпомагат се само производители на зеленчуци и/или плодове, които са регистрирани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители до 17 август 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews