Над 600 хил. дела бяха преместени в новата сграда на Районния съд в София (снимки)

OFFNews 30 март 2015 в 12:59 9072 2

Над 600 хил. дела бяха преместени в новата сграда на Районния съд в София (снимки)

53 хиляди висящи граждански дела бяха преместени в новата сграда на Районния съд в София. Документите вече са разположени в деловодството, съобщиха от пресцентъра на съда.   

Осигурени са необходимите условия на 1 април 2015 г. всички граждански състави да работят пълноценно в новата съдебна палата на адрес бул. „Цар Борис ІІІ” 54. Обслужването на гражданите и техните представители в регистратура и деловодства ще протича нормално, като съдебните заседания, насрочени за и след 1 април 2015 г., ще се провеждат на новия адрес.

В новата палата на съда работят държавните съдебни изпълнители (ДСИ) и служба „Архив”, обслужваща гражданското производство. В архива вече се намират над 610 хиляди граждански дела, както и хиляди архивни книги. Броят на делата на съдебните изпълнители надхвърля 30 хиляди. На 4 март 2015 г. Трето гражданско отделение също се премести изцяло в палатата.

Въпреки безпрецедентният обем работа по сортиране, транспортиране и подреждане на съдебните папки, ръководството на съда, успя да организира работата на администрацията, като сведе до минимум възникването на проблеми при функционирането на съда. Съдебните служители полагат труд в извън работно време, благодарение на което, процесът по преместването се движи систематично и до сега не се е наложило други държавни институции да оказват помощ. Единствено за товаренето и разтоварването на чувалите с дела участват лица, лишени от свобода, съобщават от съда.

Ръководството на съда планира в рамките на месец април да бъде преместена и цялата стара архива на СРС от съдебната палата на бул. „Витоша”. Там също се намират десетки хиляди дела.

На 1 април 2015 г. бюро „Съдимост” към СРС се връща в сградата на бул. „Драган Цанков” 6. Гражданите ще подават документи за свидетелство за съдимост там, а не на бул. "Патриарх Евтимий” 2. В същата сграда засега остава и наказателното отделение на съда. Ръководството на СРС предоставя възможност там да се нанесат и служби на Софийската районна прокуратура (СРП), които в момента се помещават на други адреси.

СРС се състои по щат от председател с четирима заместник-председатели, общо 171 съдии, от които заети са 156 щатни бройки, но реално работят 135 съдии, разпределени в четири отделения – наказателно и три граждански. Администрацията на съда по щат наброява 595 съдебни служители и включва съдебни секретари, съдебни деловодители, съдебни архивари, призовкари, куриери и други, от които реално заети са 465 щатни бройки. Към структурата на съда са включени Служба по вписванията с 21 съдии по вписванията и Служба „Държавно съдебно изпълнение”, в която работят 31 съдебни изпълнители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!