НАТО мисли за повече войски в България заради руската агресия

Юлиан Христов 11 април 2014 в 13:06 8970 40

Засилване на военното присъствие на НАТО на българска територия заради събитията в Украйна - това е един от възможните варианти за отговор на руската агресия в Черноморския регион, стана ясно днес след срещата на президента Росен Плевнелиев с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

В момента в Черно море има няколко НАТО-вски кораба, засилено е присъствието в балтийското военновъздушно пространство и Полша. Расмусен обясни, че ще бъдат обсъдени варианти за „допълнителни стъпки за осъвременяване на отбранителните планове“ на НАТО, което включва и дислокацията на въоръжени сили и на територията на България.

Изявлението на шефа на Алианса идва след призива на президента Росен Плевнелиев за "повече НАТО" по време на форум за десетата годишнина от членството ни в Алианса. 

„Свободата и мирът в Европа са под въпрос заради руската агресия в Украйна“, каза Расмусен, като обясни, че Русия опитва да налага влияние в Европа с нови територии. От Гербовата зала на „Дондуков“ 2 генералният секретар на НАТО призова Русия да изтегли войските си от границата с Украйна и да седне на масата за преговори с украинското правителство.

„Призовавам Русия да вземе мерки, за да възстанови доверието на международната общност, да изтегли войските си от границите на Украйна и да стъпи в конкретен диалог, зачитайки суверенитета на Украйна“, каза Расмусен, който оприличи поведението на Русия с това от времето на Студената война.

„НАТО предприема законни и легитимни мерки, за да се справи с нестабилността, създадена от противозаконните действия на Русия, включително и това, как може да сътрудничим по-тясно в Черноморският регион. Тези стъпки за изцяло в съответствие с нашите международни ангажименти и с основната цел на НАТО да защитава нашите съюзници и да възпира всякакви заплахи. Готвейки се за нашата среща на върха, ние трябва да поддържаме НАТО силно и най-вече, ние трябва да спрем упадъка в нашият отбранителен бюджет”, подчерта Расмусен.

Шефът на НАТО и българският държавен глава, заедно с премиера Пламен Орешарски и министъра на отбраната Ангел Найденов, са обмислили и възможностите за модернизиране на родните отбранителни сили. Един от най-добрите варианти за придобиване на нови изтребители за българските Военно-въздушни сили е съвместна покупка с други държави от ЕС. Освен икономическата изгода от подобен ход, България ще може да има нова модерна бойна авиация, която да е съвместима със самолетите и отбранителните системи на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!