Мъж почина на улицата, линейката дошла след 30 минути

Вероника Шербанова 27 ноември 2013 в 18:40 10215 24

Линейка. Снимка: БГНЕС, архив
Линейка. Снимка: БГНЕС, архив

 

Разказът на млада жена за починал на улицата човек разбуни духовете в социалните мрежи, след като жената заяви, че медицинският екип на закъснялата линейка е можел да спаси починалия.

Ирена Христова се прибирала след работа и бързала да хване тролей на кръстовището на булевардите „Гоце Делчев“ и „Дойран“.

Тогава тя забелязала мъж, който се е качил на стъпала до някакво магазинче. Мъжът започнал да се олюлява и паднал. Жената го попитала дали е добре, но не получила отговор. Мъжът се опитал да стане, като си поемал тежко въздух и издавал хриптящи звуци.

Христова се обадила на тел. 112 в 20.31 часа, като обяснила къде се намира и какво се е случило. Тя допълнила, че до мъжа има бутилка и е възможно да е пиян и настояла да изпратят линейка. Операторът й казал, че сигналът е приет и тя затворила.

Започнали да се събират още хора и да питат какво се е случило. В същото време мъжът започнал да се отпуска, да диша тежко и малко по малко утихнал.

Един от събралите се на мястото побутнал мъжа и сложил парче кашон под главата му, питал го дали е добре. Друг пък се обадил отново на тел. 112, за да попита какво се случва с линейката, обяснявайки, че мъжът лежи на земята с отворени просълзени очи и не мърда.

Отсреща обяснили, че в момента се сменят дежурствата и че сигналът тепърва ще бъде предаден.

В 20.36 часа Ирена Христова отново позвънила на тел. 112 и заявила, че мъжът не диша и може би умира. Операторът казал, че ще я свърже с Бърза помощ и прехвърлил разговора, но никой не отговорил.

След няколко минути успели да я свържат. От Бърза помощ обаче отговорили: „Знаете как е в София, работим с 10 екипа“ и затворили.

Един от събралите се до пострадалия мъж отворил бутилката и установил, че в нея има вода.

След тази констатация последвали още две обаждания на тел. 112 – в 20.46 и 20.47 часа. От тел. 112 се обадили едва в 20.55 часа и попитали от какви стълби е паднал мъжът.

Линейката пристигнала в 20.59 часа. От нея спокойно излязла лекарка. „Без да си дава никакъв зор си извади апаратурата, може би около 7-8 минути слага, маха, разменя някакви жици, за да направи кардиограма и по-късно констатира смъртта”, обяснява Ирена.

"Кой реши, че в София 10 екипа са достатъчни и не е ли работа на медиците да спасяват животи? Защо ми затварят телефона, как избират на кой да спасят живота и кой да умре”, казва възмутената Ирена Христова.

Зам.-директорът на Спешна помощ обасни пред bTV, че сигналът е получен в 20.31 ч., но в момента са били в наличност 12 екипа, като всички са били на адреси.

12 минути по-късно на мястото е изпратен екип, който се намира в квартал „Факултета“. В 21.30 часа от Спешния център информират, че в инцидента има починал човек.

Въпросът за големия недостиг на спешни екипи в София е повдиган неведнъж. В момента на един екип се падат около 200 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews