Мъже с токчета ще тичат по "Витошка" на 8 март

OFFNews 27 февруари 2015 в 17:12 6771 6

И тази година популярни българи ще обуят високи токчета в подкрепа на жените, пострадали от домашно и сексуално насилие.

Инициативата "Извърви километър в нейните обувки" се провежда за трета поредна година и отново ще е на 8 март от 14 ч. на традиционното място за среща - "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София).

Тогава мъже ще обуят дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени.

През 2015 г. сред тях ще са музикантите от група Jeremy?, създателят на сайта „Изгубената България“ Пейо Колев, продуцентът и правозащитник Виктор Лилов. Те изпращат и видео послание. Заместник-председателят на Народното събрание Иван К. Иванов също записа отделно послание в подкрепа на каузата.

Фондация „Ресурсен Център Билитис“, Български хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент отново канят мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас.

Тази година посланието е свързано основно с мъжете, тяхното отношение към различните форми на насилие и ролята им в преборването на сексизма в обществото – важно е да застанат в подкрепа на жертвите и да покажат ясно, че не биха участвали в какъвто и да е акт на насилие срещу жени.

„Walk a mile in her shoes“ (http://www.walkamileinhershoes.org/) е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз и набират средства в помощ на кризисните центрове за жертвите.

За участниците в шествието ще бъдат осигурени известен брой обувки на висок ток. Предвид очаквания голям брой участници, организаторите молят всеки, който има възможност, да вземе назаем от приятелка чифт токчета. За да бъде шествието безопасно, в началото моделът Юлия Кулиш ще проведе кратък инструктаж за мъжете по ходене с високи дамски обувки.

По случай Международния ден на жената Информационното бюро на Европейския парламент организира и дискусия на тема „Има ли мъжки професии?“ от 10.00 до 12.30 ч. на 6 март в Дома на Европа. Повече информация може да се намери на europarl.bg. Събитието ще покаже примери на хора в „необичайни“ за двата пола професии и ще засегне теми като разликата в заплащането, жените в управленските бордове и други.

Освен това, фондация „Билитис“, Българска асоциация на университетските жени, Съветът на жените бежанки в България, колективът Мулти Култи с подкрепата на Сдружение 365 (Free Sofia Tour) организират Феминистка разходка на 8 март от 11.00 ч. с начална точка градината до Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски“. Историческата разходка в центъра на София ще посети места с историческо значение не само за феминистките, но и за усилията на куиър общността, жените мигранти и борбите на малцинствата. Разходката ще се провежда всяка неделя на месец март и април от 14.00 ч. със същата начална точка

Организатори на събитието са фондация "Ресурсен Център Билитис", Информационното бюро на Европейския парламент в България и Българският хелзинкски комитет, а техни партньори са БЧК, Български фонд за жените и One Billion Rising Bulgaria.

Спонсорите са Uber, магазин "Крачун", Bulgaria Mall.

OFFNews е сред медийните партньри на "Извърви километър в нейните обувки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови