Моника Маковей: Промени в конституцията само ще забавят борбата с корупцията

"Трябва ви смел човек, който да започне реформите"

Владислава Тричкова 25 май 2015 в 14:50 7668 10

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че евентуални промени в българската конституция биха забавили борбата с корупцията у нас. 

"Промяната на законите и на конституцията бави битката с корупцията. Важни са хората. Не ви трябват промените в законите, за да разследвате сериозна организирана престъпност, просто трябва да го направите", коментира Маковей.

Мнението на правосъдния министър Христо Иванов обаче се различава от нейното. Според него "конституцията не пречи на никого да си върши работата, а промяната е напълно неизбежна". 

Маковей бе категорична и че прокурорът не трябва да чака одобрението на политиците, тъй като това няма да стане. "Те не искат борба с корупцията. Политиците не обичат да ги разследват. Никой не обича."

Моника Маковей е настоящ евродепутат, през 2014 г. е била независим кандидат на президентските избори в Румъния, а от 2 декември 2004 г. до 5 април 2007 г е била и министър на правосъдието в родината си. Днес тя бе специален гост в дискусия на тема "Гражданският глас срещу корупцията - кой чува?", организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки". На събитието присъстваше и министърът на правосъдието Христо Иванов, посланиците на Румъния и Франция в България, депутати, гости и журналисти. 

Когато Маковей излезе на сцената, цялата зала стана на крака, а ръкоплясканията продължиха няколко минути.  

"Трябва ви смел човек, който да даде пример и да започне реформите. Само смелите ще успеят. Трябват ви смели хора, които не ги е страх да рискуват" с тези думи Маковей започна речта си. 

Тя подробно изложи вижданията си и разказа пред българските си колеги какъв е пътят към съдебна реформа. Според бившият правосъден министър на Румъния най-важното нещо, което трябва да притежава човекът, целящ се към променя е смелост. "Ако ви е страх нищо няма да направите. Нищо няма да постигнете, ако не поемете риск."

А за една добра съдебна реформа трябва не просто стратегия, а и "план за действие, финансова независимост и сигурност на информацията."

„Не се отказвайте и бъдете смели“, апелира Моника Маковей. „И да ви уволнят, какво от това? - Ще си намерите друга работа. Най-важни са хората. Не мога да повярвам, че няма човек в България, който да направи тази неща“, допълни тя. 

Независим главен прокурор, който да не се поддава на манипулации и да е изключителен професионалист - от това се нуждаем, за да успеем по-бързо и плавно да стигнем до така желаната съдебна реформа, бе категорична Маковей. 

Тя разказа как е избран главният прокурор в Румъния: "Интервюирах много кандидати, като при интервютата с мен имаше психолог. Те ми посочиха човека, който предложих, като казаха, че той е толкова силен, че върху него няма да може да бъде повлияно", сподели Маковей и добави, че назначението му е отнело много време. "А след това той започна да води хора като него."

По думите й корупцията е наистина тежко престъпление, което "унищожава обществото и създава изкривена реалност“. Маковей разказа и за трудностите, през които тя е преминала по време на борбата с корупцията в страната си. Бившият правосъден министър на Румъния разказа, че когато е започвала с реформите е била подложена на силен натиск от страна на политиците, които, съвсем разбираемо, не са били заинтересовани от борба с корупцията.

„Извикаха ме в Сената, заведоха ме в една от стаите и поискаха да махна и променя това и онова. Нямаше физическо насилие, но ме притискаха към стената и ме държаха като заложник и искаха да променя закона“, допълни тя

Христо Иванов изказа своя респект към това, което Маковей и колегите и са постигнали. Той обеща, че ще вземе предвид техните съвети, но призна и че ще бъде трудно и ще ни трябва голяма подкрепа.

"Все повече се доближаваме до това, че в съдебната реформа вярват само магистратите и техните семейства", коментира след речта на Моника Маковей юристът Велислав Величков. Той се обърна към всички присъстващи в залата с "граждани", като изрично подчерта, че в това число има предвид и присъстващите депутати, които също са обикновени граждани и ги моли да мислят и действат като такива. 

Според Величков българските закони са такива, че "над главния прокурор в България е само Господ", затова той призова да се вслушаме в съветите на Маковей относно правомощията на един от тримата големи. 

Любомир Авджийски от "Инициатива правосъдие за всеки" пък се обърна към нашия министър на правосъдието Христо Иванов с думите: "Вече 8 месеца няма действия, всичко звучи пожелателно. Ако се притеснявате, че ГЕРБ няма да се съгласи с вас, то не се притеснявайте да напуснете. Не се притеснявайте и че правителството може да падне, а ако се притеснявате, че на власт може да дойде ДПС, то не го правете, защото ние ще ги свалим."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!