Михнева: В енергийния октопод на Петко Сертов има куршуми, мълчание и кръв

13 януари 2015 в 18:20 6856 1

разследващата журналистка Маргарита Михнева

Държавата е тази, която трябва да каже кой предупреди бившият шеф на ДАНС да напусне България и кой го посъветва да се върне доброволно. Държавата трябва да отговори - кой е заплашвал живота му през изминалите 40 дни, коментира разследващата журналистка Маргарита Михнева в ефира на БТВ.

За 40 дни четири хипотези за изчезването на Петко Сертов лансира бившата водеща. Само за броени дни пред различни медии тя споделяше няколко свои предположения, които поднесе на обществото като достоверни данни от свои източници в прокуратурата.

След като Петко Сертов се завърна доброволно в България разследващата журналистка се спря на хипотезата, че сагата с изчезването му е дело на енергийната мафия, в чийто октопод бившият шеф на ДАНС здраво се е оплел.

Михнева отново подробно обясни версията, че Сертов се е забъркал в някаква каша с 15 млн. евро, за които е даден на съд от неговият работодател Ангел Божилов в Гърция.

Работодателят на Петко Сертов е купил от Иво Прокопиев фирма, регистрирана в Гърция, която по-късно е пререгистрирал като офшорка и обявил, че в нея има американски капитали. „Турският бизнесмен Есмил Турал и Ангел Божилов играят в тази игра за 15 милиона евро”, твърди Михнева. Парите от продажбата на ток се превеждат в Швейцария в банка, която е собственост на Красимир Георгиев и в нея много българи, свързани с българската енергетика имат сови сметки. „Двама души изчезнаха, след като обявих моето разследване – Валентин, наркоман от Варна, който е бил обявен за управител на офшорката и турчина Есмил Турал”, твърди Михнева.

Според нея, офшорната фирма „Вивид пауър” е заграбила електричество на стойност 14 милиона евро от гръцки производители, което така и не са си платили. За това твърдение журналистката показа и цитира решение на гръцки съд.

Михнева обяви, че разследва корупционни схеми в енергетиката и затова е стигнала до тези факти, въпреки че никой не я е потърсил, за да види дали те са верни или не. „Петко Сертов се е заплел в сделките на Ангел Божилов и държавата трябва да отговори на многото въпроси около неговата дейност”, каза още Михнева.

"Всички искат да ме съдят за клевета. Всички твърдят, че говоря празни приказки, а аз боравя с документи. Защо никой не смее да даде под съд френския посланик", оплака се разследващата журналистка. За финал тя прогнозира, че мистерията около Сертов ще остане покрита, а бившият шеф на ДАНС ще запази мълчание.

В енергийния октопод на Петко Сертов има куршуми, кръв и мълчание, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови