Министър от ДПС е подарил част от Пирин на офшорна фирма

Offnews 27 август 2014 в 13:27 24064 12

Станислав Атанасов
Бившият екоминистър Станислав Атанасов беше назначен на 19 юни, само месец преди оставката на правителството на Пламен Орешарски на 23 юли.

В последните дни от управлението на предишното правителство държавата е позволила на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост.

За това алармира Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". 

Природозащитниците вече са сезирали новия министър на околната среда и водите Светлана Жекова да отмени тези престъпни злоупотреби с държавна собственост в Национален парк Пирин, извършени от предишния екоминистър - Станислав Анастасов (ДПС) от правителството на Пламен Орешарски.

В писмо от 4 август 2014 г. ексминистър Анастасов признава на офшорната фирма „Маренго трейдинг“ сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско. Според "За да остане природа в България" замисълът е чрез процедурата за подмяна на 3-седалковия лифт офшорната фирма да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк Пирин, каквито досега на практика е нямала.

Въпросният 3-седалков лифт е приватизиран от концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД през 2002 г. Впоследствие „Юлен“ АД го продава на „Маренго трейдинг“ без сервитутно право и без право на строеж. В същото време, теренът под лифта е част от концесионната площ от 995,5 декара, която е предоставена от държавата на „Юлен“ АД, и предоставянето й на трета страна нарушава концесията.

Ексминистър Анастасов разрешава строежа на новия лифт само с уведомително писмо. Това е нарушение на закона за биологичното разнообразие и закона за опазване на околната среда и се прави с цел избягване на съдебен контрол от гражданите, твърдят еколозите.

Коалицията „За да остане природа в България“ призовава новия екоминистър Светлана Жекова да отмени действията на предшественика си и да информира прокуратура за потенциалното престъпление. Държавата трябва веднага да пристъпи към издаването на актове за държавна собственост на всички съоръжения в ски зона Банско, с цел предотвратяване на нови злоупотреби, призовават природозащитниците.

Новият екоминистър трябва да назначи комисии за контрол по изпълнение на концесионния договор и последващ контрол върху прилагането на решението по Оценка за въздействие върху околната среда за ски-зона Банско, с което държавата веднъж завинаги да прекрати опитите на концесионера да узаконява незаконното застрояване в Национален парк Пирин, настояват природозащитниците.

Адвокати, които OFFNews потърси, коментираха, че притесненията изглеждат пресилени, защото никой не може да се разпорежда с територията на Национален парк „Пирин“, защото той е изключителна държавна собственост и такова разпореждане ще е нищожно. Според тях не става въпрос за строеж на нов лифт, а за реконструкция на стар. За това трябва да има право на строеж и съответно сервитут, а реконструкцията на съществуващия лифт в старите му параметри нито води до нарушаване на собствеността на държавата, нито нарушава концесионния договор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!